Patientforening efter nyt studie: Akutpatienter i hele landet bliver behandlet ringere i weekenden

Danske Patienter opfordrer regionerne til at se nærmere på organiseringen af landets akutafdelinger.

Det er ikke lige meget, om du bliver indlagt akut i weekenden eller på en hverdag, mener patientforeningen Danske Patienter. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Hos patientforeningen Danske Patienter oplever de det som et generelt problem i hele landet, at behandlingen af akutte patienter ikke er lige så god i weekenderne, som den er i hverdagene.

Den udmelding kommer, efter et nyt studie fra akutafdelingen på Regionshospitalet i Viborg er offentliggjort. Forskeren har set nærmere på 35.000 indlæggelser på akutafdelingen i Viborg i 2014 og 2015 og er kommet frem til, at kritisk syge patienter har en større risiko for at dø inden for 30 dage efter indlæggelsen end patienter, der bliver indlagt på hverdage.

Direktør for Danske Patienter, Morten Freil, opfordrer landets øvrige akutafdelinger til at gøre som på regionshospitalet i Viborg, hvor der de seneste år er blevet kaldt flere læger på weekendarbejde.

- Vi vil helt klart råde ledelserne til at se på organiseringen og sikre sig, at der altid er specialister i front, når patienter kommer ind på akutafdelingerne, og at der også er backup bag akutafdelingerne, siger Morten Freil.

Ulla Astman (S), der er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, afviser delvist kritikken og henviser til, at der er sket en stor omlægning på landets store akutmodtagelser de senere år.

- Jeg anerkender klart, at det her stadig er et område, der skal arbejdes med, og det gør vi også. Vi har skaffet flere speciallæger i front. Det er fortsat et stort indsatsområde for os. Det tager tid at omlægge indsatserne, også i akutmodtagelserne, siger hun.

Noget af det, der bliver arbejdet på er for eksempel patientflow.

- Så vi sikrer, at patienterne kommer i den hurtige og den rigtige behandling med det samme, forklarer Ulla Astman.

Morten Freil fra Danske Patienter hæfter sig samtidig ved, at regionerne organiserer akutindsatsen forskelligt, og han opfordrer også regionerne til at se nærmere på det.

Ulla Astman er enig i, at der er nogle forskelle regionerne imellem.

- De gør, at vi ikke har den helt samme opbygning og organisering. Men de fælles akutmodtagelser og fordelingen af speciallæger i hele landet er en fælles indsats, som vi løbende arbejder i fællesskab om at sikre og gøre endnu bedre, siger hun.

Sundhedsstyrelsen for nylig har besluttet at oprette et lægeligt speciale i akutmedicin, så der fremover bliver uddannet speciallæger direkte til akutafdelingerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk