Pfizer har længere holdbarhed end først antaget: Det bliver sværere at få en restvaccine

Tusindvis drømmer hver dag om at vinde lotteriet om en restvaccine, men det bliver endnu sværere.

Når rester kan gemmes til senere brug, opretter vaccinestederne nye tider på vacciner.dk i stedet for at ringe til folk på ventelisterne. (Foto: Bertrand Guay © Ritzau Scanpix)

Det var i forvejen som at vinde i lotteriet, hvis man blev trukket ud til at modtage en restvaccine og dermed komme foran i køen til at blive vaccineret mod covid-19.

Men nu må endnu flere skyde en hvid pil efter at blive ringet op sidst på eftermiddagen og tilbudt en vaccine, hvis andre har meldt afbud og der derfor er vaccine i overskud på det enkelte vaccinested.

Vaccinen fra Pfizer har nemlig vist sig at have længere holdbarhed end først antaget, og derfor er der ikke det samme behov for at ringe til folk med kort varsel. Det fortæller koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen.

- Når vi ved, at vaccinerne kan holde sig i længere tid ude på vaccinationsstederne, så kan vi planlægge bedre og derfor bliver der færre, vi skal skynde os at få brugt på sidste del af dagen.

30 dages holdbarhed

Tusindvis af danskere er ellers så ivrige efter at blive vaccineret mod covid-19, at de hver formiddag skriver sig op til at få en vaccine, hvis der bliver noget til overs.

Når man skriver sig på regionernes liste med rest-vacciner, skal man kunne være på vaccinestedet inden for 30 minutter.

Men efter det har vist sig, at Pfizer-vaccinen kan holde sig i en måned og ikke kun fem dage som først antaget, så bliver der altså færre restvacciner.

- Det bliver et endnu dårligere lotteri at skrive sig op, for der er tusindvis, der skriver sig op, men der er garanteret kun nogle få hundrede, der vil få en restvaccine, siger koncerndirektøren.

Mindre tilfældigt hvem der får vaccinen

Når de tiloversblevne vacciner kan gemmes i længere tid, så giver det regionerne mulighed for at oprette nye vaccinetider på vacciner.dk og på den måde bruge vaccinerne på de borgere, der, ifølge udrulningsplanen, står for tur.

- Der er jo en lille tilfældighed i den her praksis med, at man kan skrive sig op til en restvaccine, for det kan jo ende med, at man giver den til borgere i 40'erne, hvis de er de ældste, der står på ventelisten, siger koncerndirektør Ole Thomsen.

Skriv jer stadig på ventelisten

I Region Midtjylland havde 43.743 borgere skrevet sig på en venteliste i uge 21. Der blev givet 285 restvacciner og Ole Thomsen forudser, at det vil være billedet fremover.

Men trods den lille chance for at "vinde i lotteriet om en restvaccine", så håber koncerndirektøren, at folk stadig vil skrive sig på ventelisterne.

- Vi er på den, hvis ingen skriver sig op til restvacciner, for så bliver det helt tilfældigt, om vi kan finde nogen. Så bliver vi nødt til at gå ud og lede efter nogen, og det vil ikke være godt, siger koncerndirektøren i Region Midtjylland.

Facebook
Twitter