Pladsmangelkrisecentre: Danmark risikerer EU-påtale

Danmark bliver lige nu overvåget af EU for vores evne til at sikre voldsramte kvinder akutplads på et krisecenter.

Ifølge Landsforeningen af Kvindekrisecentre mangler der pladser på landets krisecentre. Danmark har ellers skrevet under på Istanbul-konventionen, som sikrer forfulgte kvinder hurtigt hjælp. (© Colourbox)

Danmark risikerer en påtale fra EU for ikke at have nok pladser til rådighed på krisecentrene. Det fortæller advokat og mediator Pia Deleuran fra advokathuset Deleuran.

Fra september og til december får EU dagligt opdaterede tal for, hvor mange ledige pladser, der er på krisecentrene. Dermed vurderer EU vores evne til overholde Istanbul-konventionen. Ifølge den skal vi hurtigt og sikkert tilbyde kvinder og børn på flugt fra vold en plads på et krisecenter.

Det sker bare ikke altid ifølge Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (Lokk).

Organisationen melder om kvinder med børn på flugt fra voldelige mænd, som tvinges til at gå under jorden og flygte tværs over landet, fordi der stort set aldrig er en plads at få på et af landets 41 kvindekrisecentre.

- De sidste par år har vi alt for mange gange fået besked om, at alt er udsolgt i hele landet. Et akut tilbud skal altid have en plads klar, når krisen opstår, og det har vi ikke kapacitet til længere, siger Birgit Søderberg, formand for Lokk.

Hvis EU's overvågning viser, at Lokk har ret i, at det nærmest er umuligt at få en akutplads, kan det munde ud i et krav til Danmark, siger advokat Pia Deleuran.

- Hvis krisecentrene mangler pladser, er der en forpligtelse til at skabe nogle pladser, siger advokaten.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V). Ministeren er kaldt i samråd om sagen af Yildiz Akdogan (S), som er næstformand i Folketinges ligestillingsudvalg.