Plastikdyr giver demente tryghed og hjælper dem med at huske

Glasfiberdyr rykker ind på flere plejehjem. Figurerne hjælper demente med at huske og giver livskvalitet.

En kalv og et får i glasfiber ved Liselund Plejecenter i Viborg. Ganske livagtigt, men dyrene er lavet af glasfiber. (Foto: Liselund Plejecenter)

- Har du set, her ligger en hund?

- Nej, det har jeg ikke, skal vi gå ud og kigge til den?

Sådan kan en samtale mellem en beboer og en ansat på plejecenter Liselund i Viborg sagtens begynde. For indenfor i centret møder man masser af hunde og sågar en abe. Udenfor på græsarealerne mellem plejeboligerne går en ko, en kalv, et lille får og en gås.

Ingen af dyrene er dog levende. De er lavet af glasfiber og spiller en helt speciel rolle for beboerne, hvoraf mange er svært demente.

En lille gravhund sidder vagt. Rundt om på Plejecenter Liselund møder beboerne flere hunde i glasfiber. De er et supplement til levende besøgshunde. (Foto: Liselund Plejecenter)

- Glasfiberdyrene er med til at inspirere til at fortælle en livshistorie. Flere af borgerne har haft hund eller kat eller kommer fra en gård med mange dyr. Minderne vælter frem, når de går forbi hunde, får eller køer, fortæller centerleder Birgitte Gert fra Liselund Plejecenter i Viborg.

"Minderne vælter frem, når de går forbi hunde, får eller køer".

Birgitte gert, centerleder

Selv om 'dyrene' er af glasfiber, så liver de beboerne op, fortæller hun.

- Vi får nogle gange en snak om de dyr, de kan se indefra. Det giver også en tryghed, at de kan klappe for eksempel hundene, siger Birgitte Gert.

Ganske vist er det ikke en blød pels, man mærker, når man klapper hunden. Det er den glatte overflade af plastik og nogle af beboerne 'køber' heller ikke, at dyrene er levende.

- Vi har borgere, der kommenterer, at 'det er da vist et plastikdyr, er det ikke?' Det anerkender vi dem selvfølgelig i. Men det giver noget rart at kigge på, siger centerlederen.

Birgitte Gert påpeger, at glasfiberdyrene skal ses som et supplement til Trygfondens besøgshunde, der jævnligt kommer forbi. Stedets pedel har også sin hund med på arbejde, og Liselund Plejecenter har tidligere haft islandske heste og et æsel på besøg.

Centerchef Birgitte Gert fra Liselund Plejecenter ved en glasfiberko, som 'græsser' på plænen ved plejecentret i Viborg. (Foto: Connie Pedersen - DR)

Ældresagen: Må ikke erstatte menneskelig kontakt

Indtil videre hygger glasfiberdyr på 15 plejehjem landet over. Demenscentret Pilehuset i Brønshøj fik dem som de første for snart to år siden. Her er dyrene stadig et stort hit blandt de demente.

I Ældresagen er seniorkonsulent Olav Felbo umiddelbart positiv overfor det nye initiativ.

"Det skal bare ikke være en erstatning for rigtige levende mennesker og levende dyr".

olav felbo, ældresagen

- Det er godt at give nogle indtryk til de ældre i stil med sansehaver, hvor man har både lyd, dufte og så videre. Det skal bare ikke være en erstatning for rigtige levende mennesker og levende dyr, der gerne kommer på besøg, siger Olav Felbo.

I Viborg er glasfiberdyrene så populære, at de snart får selskab af flere artsfæller. Det er dog ikke sikkert, at de demente beboere på sigt vil finde plastikdyrene interessante.

Seniorforsker Karen Thodberg fra Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet har stået i spidsen for et projekt, hvor de har sammenlignet ældre dementes interesse for besøgshunde med en interaktiv robotsæl, som blandt andet reagerer på berøring. Her viser resultaterne, at de ældre over tid mistede lidt af interessen for robotsælen.

- Så når plastikdyrene ikke gør noget eller bevæger sig, kan man forestille sig, at de bliver mindre interessante med tiden, siger Karen Thodberg.

Omvendt peger Karen Thodberg på, at demente ind i mellem har svært ved at huske, hvem andre personer er. Med et dyr behøver man ikke at kunne huske navne eller sige noget. Man kan bruge kropssprog eller bare sidde og nusse dyret. Det stiller færre krav til de ældre at interagere med dyr.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.