Potentielt velfærdproblem: Professor advarer om sygeplejersker på deltid

Arbejdspresset fastholder mange sygeplejersker på deltid.

Travlhed og dårlige lønforhold gives som nogle af forklaringer på, at kun 60 procent af sygeplejerskene i Region Midtjylland er på fuld tid. Arkivfoto. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Det er et "potentielt velfærdsproblem", at der ikke er flere sygeplejersker, som arbejder på fuld tid.

Det mener professor Henning Jørgensen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.

- Vi ikke kan gennemføre de sundhedsreformer og den sundhedspolitiske service, som er lovet befolkningen, hvis der ikke er flere, der kommer til at udføre arbejdet. Så det er et potentielt velfærdsproblem, at vi ikke kan få den service og hjælp, vi skal have fremover, hvis der ikke er flere sygeplejersker, der vælger at gå på et højere timetal, siger professor Henning Jørgensen.

På fem år er antallet af sygeplejersker på fuld tid i regionerne blot steget fra 60 til 61 procent. Faktisk var målet, at 72 procent i dag skule være på fuld tid, men det mål er altså langt fra opfyldt på trods af en målrettet indsats.

Nu er et nyt mål sat. I 2021 skal 80 procent være fuldtidsansatte.

- Det kræver nok, at politikerne og de ledende administratorer letter lidt af arbejdspresset– altså ydelsespresset i dagligdagen, mener Henning Jørgensen.

Ifølge formand i Sygeplejerådet i Region Midtjylland er målet fint. Men urealistisk.

- Jeg tror ikke på, det er realistisk, at 80 procent af sygeplejerskerne i 2021 er på fuld tid. Men jeg ville ønske, det var, siger Anja Laursen.

Må gå på kompromis med faglig stolthed

Anja Laursen mener, der er flere ting, der skal være på plads, før det kan lade sig gøre.

- For sygeplejersker, der arbejder i treholdsskift, kan det være svært at få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen, siger hun som en del af forklaringen på, hvorfor mange vælger at arbejde på deltid.

Professor Henning Jørgensen peger på, at sygeplejefaget oprindeligt var et fag, hvor man lagde stor vægt på at gøre sit arbejde godt og yde en god service.

- Det er kommet noget i klemme de seneste år, hvor vi har haft public management og et stærkt ydelsespres på sygeplejerskerne. Det ydelsespres vokser år for år, og derfor er det måske også en del af forklaringen, at der er en del sygeplejersker, der siger: 'Jeg kan ikke holde til at være på fuldtid, og jeg er ikke er sikker på, jeg kan gøre mit arbejde fagligt godt nok.'

- Der et omsorgsgen og en faglig stolthed, som skal tilgodeses. Derfor er ydelsespresset et problem, som en hovedforklaring, siger Henning Jørgensen og peger på de seneste overenskomstforhandlinger.

Her var sygeplejerskerne ude med bannere, hvor de med slagord som 'nok er nok' kæmpede for deres arbejdsforhold – selv om det reelt ikke havde noget at gøre med overenskomstforhandlingerne.

- Det er et oprør mod forvaltningspolitikken og deres daglige arbejdsbetingelser, forklarer Henning Jørgensen.

Løn spiller også en rolle

Anja Laursen påpeger også, at flere afdelinger ikke ønsker at ansætte sygeplejersker på fuld tid, fordi ledelserne ikke kan få vagtplanen til at gå op, når hele døgnet skal dækkes ind. Men hun så gerne, at flere sygeplejersker gik op på 37 timer.

- Der er ingen tvivl om, at fra vores perspektiv ville det være bedre for dem selv og arbejdsmiljøet, hvis der var flere, der var på fuld tid og dermed fik en fast løn og sikkerhed for pension til udbetaling, siger Anja Laursen.

Ifølge beregninger fra Dansk Sygeplejeråd vil der i 2025 mangle 6.500 sygeplejersker på landsplan. Hvis målsætningen med 80 procent fuldtidsansatte i 2021 skal opfyldes, peger Anja Laursen også på lønforholdene.

- Hvis man derhjemme i en almindelig husholdning er to parter, hvor den ene er væsentlig højere lønnet end den anden, så bliver det nok desværre hyppigt sådan, at den med den laveste løn er den, der vælger at gå på deltid og er den, der får tingene til at hænge sammen, siger Anja Laursen og fortsætter:

- Hvis sygeplejersker fik en væsentlig højere løn, kunne det være, at de prioriterede anderledes i hjemmene derhjemme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk