Præster bekymrede for forhold på udrejsecentre

Præster holder høring om forholdene på udrejsecentre: Det er vores pligt at gøre opmærksom på forholdene.

Det er blandt andet forholdene på Kærshovedgård ved Ikast, som præsterne har fokus på. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Forholdene på landets udrejsecentre har ofte været kritiseret - og kritikken afvist af politikere. Nu blander præster sig i debatten.

En gruppe præster og lægfolk holder i dag en høring om forholdene på udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast.

- Kirken har traditionelt understøttet, hjulpet og talt de fattiges sag. Her er der nogle præster som har daglig kontakt med beboerne på Kærshovedgård, og hvordan de mennesker nedbrydes psykisk. Der synes jeg, at det er præsternes pligt at gøre opmærksom på det, siger Henrik Stubkjær, der er biskop i Viborg Stift.

De er godt klar over, at de stikker hånden ind i en hvepserede. De seneste år har netop forholdene haft stor politisk bevågenhed.

- Selvfølgelig skal vi passe på, vi ikke går hen og bliver partipolitiske, men det ser jeg heller ikke antydning af i det her, siger Henrik Stubkjær.

Meningen er i følge biskoppen blot at afdække forholdene.

- Hvis vi ikke gør opmærksom på det og henleder opmærksomheden på det til vores politikere og vores samfund - så synes jeg, vi har svigtet vores opgave, siger Henrik Stubkjær.

Med i panelet er der blandt andet en besøgsven og beboer, præster og lektor fra Roskilde Universitet Julia Suárez-Krabbe.

Præst: folkekirken misbruges til promovering

Sognepræst i Stauning i Ribe Stift, Claus Thomas Nielsen, mener dog ikke, at det er folkekirkens opgave at lave den slags høringer. Han mener, at folkekirken tages til indtægt for nogle bestemte holdninger.

- Folkekirken bliver misbrugt til promovering af nogle meget ekstremistiske holdninger, og det finder jeg meget problematisk, siger Claus Thomas Nielsen.

Biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær afviser kritikken.

- Vi siger ikke, hvad man skal tro og mene i den her sag. Det her er en afdækning. Og det synes jeg, der er brug for, siger Henrik Stubkjær.

At Viborg Stift lige frem reklamerer for høringen på sin hjemmeside gør ikke Claus Thomas Nielsen mildere stemt:

- Hvis nu man forestillede sig, at jeg ville afholde en høring om dansk asylpolitik, fordi jeg er frygtelig bekymret over den muslimske befolkningsandel er blevet fordoblet i løbet af de seneste 15 år, og det får en masse alvorlige konsekvenser for Danmarks- og vores børns fremtid. Mon jeg ville få lov til annoncering af sådan en høring på Viborg Stifts hjemmeside? lyder det retoriske spørgsmål fra Claus Thomas Nielsen.

Til det svarer biskop Henrik Stubkjær:

- Hvis Claus Thomas Nielsen sad i et stiftsudvalg i Viborg og var fungerende præst i Viborg Stift, og det stiftsudvalg besluttede at lave sådan en høring - så ville han få nøjagtig samme behandling, som udvalget her har fået.

Claus Thomas Nielsens sogn i Stauning hører i øvrigt under Ribe Stift.

Høringen om forholdene på udrejsecentrene finder sted i Bakkehuset i Ikast klokken 17.

Den er arrangeret af Church-a-Cross, Kirkernes Integrationssamarbejde i Holstebro og Folkekirkens Asylsamarbejde i Viborg Stift.

Facebook
Twitter