Praktikpladsgaranti sikrer flere elever: Det var fuldstændig afgørende for mig

Viborg Kommune er en af de få kommuner, der giver garanti for en praktikplads til lærlinge. Og det virker.

Marie Louise Christensen har tidligere stået uden læreplads inden for handel. Derfor var praktikpladsgarantien afgørende, da hun valgte at tage en uddannelse som klejnsmed. (Foto: Allan Sørensen (privatfoto))

For to år siden indførte Viborg Kommune en praktikpladsgaranti.

Siden er antallet af elever på erhvervsuddannelserne i kommunen steget med mere end fire procent, og det har praktikpladsgarantien været medvirkende til, fortæller uddannelseschef Marianne Bukh Villesen på Viborgs karrierecenter Mercantec.

- Det har været en stor succes, siger hun.

I Viborg er antallet af unge, som efter grundskolen vælger en erhvervsuddannelse, steget fra knap 21 til 25 procent det seneste år. I kommunen ligger man derfor over landsgennemsnittet på 19 procent.

Marianne Bukh Villesen fortæller, at frygten for at stå uden praktikplads tidligere fyldte meget hos de unge, men den frygt er der ingen grund til at have i Viborg.

- Det vil vi gerne mane til jorden med den her garanti, siger hun.

Et sikkerhedsnet

Marie Louise Christensen fra Bjerringbro studerer på Mercantec i Viborg, og for hende var praktikpladsgarantien årsag til, at hun valgte en uddannelse som klejnsmed.

- Det var fuldstændig afgørende for mig, siger hun.

Marie Louise er i dag i lære hos Gunnar Balles Maskinfabrik i Rødkærsbro, og hun ser garantien som en slags sikkerhedsnet.

- Da jeg startede mit grundforløb, vidste jeg, at der var en fremtidig læreplads til mig, og at jeg derfor kunne færdiggøre min uddannelse, siger hun.

Behov for flere erhvervsuddannede

Hos Dansk Industri ser man et behov for, at der er flere, som bliver tiltrukkede af at gå den faglige vej, og derfor vælger en erhvervsuddannelse. Det er de enige i hos Mercantec.

- Vi vil gerne signalere, at der er rigtig mange praktikpladser og rigtig gode karrieremuligheder inden for de her fag, siger Marianne Bukh Villesen.

Lige nu gælder garantien ni erhvervsuddannelser i Viborg Kommune, og de arbejder på, at få det til at gælde flere. Kommunen er en af de få i landet med praktikpladsgaranti.

Facebook
Twitter