Professor i kedsomhed: Giv nu børnene lov til at kede sig i vinterferien

Kedsomhed er blevet en knap ressource. Forældre er bange for at overlade børnene til sig selv, mener ekspert.

Lad roligt børnene kigger tomt ud i luften og kede sig - det er nemlig sundt. (Foto: Simon Knudsen © Scanpix)

- Mor, jeg keder mig.

Blikket er utålmodig og tomt, og foden kører rastløst op og ned.

Det er sikkert en situation, som mange forældre kan nikke genkendende til her i vinterferien, og hvor man næsten kan gå i panik, fordi man ikke har planlagt aktiviteter.

- Der er det med at have is i maven. For hvis man fodrer den rastløse kedsomhed med aktiviteter, så går det galt, for så kommer de aldrig ud af den, siger Lars Qvortrup.

Han er professor og leder af Nationalt Center for Skoleforskning og har forsket i kedsomhed. Ifølge ham skal vi endelig bare lade børnene kede sig.

Faktisk kan det være farligt for kreativiteten, hvis børnene ikke får lov til at kede sig engang imellem – og børn har mistet evnen til at kede sig.

- Det er et stort problem, for vi har indrettet os i et digitalt samfund, som hele tiden skaber forventning om, at hele tiden skal ske noget nyt, siger Lars Qvortrup.

Som at undvære stoffer

Han sammenligner fraværet af for eksempel internet og fjernsyn i sommerhuset med, når narkomaner ikke får deres stoffer.

- Det er en hård overgang, fordi man bliver rastløs. Man savner opkaldene fra veninderne og opdateringerne på de sociale medier, forklarer Lars Qvortrup.

Han forklarer, at kedsomhed i dag er en knap ressource. Ifølge ham er forældre i dag blevet bange for at overlade børnene til sig selv, hvilket betyder, at de ikke har lige så meget frirum som ”i gamle dag”.

- Dengang skulle børnene selv finde på. Der var man nede i gården og ude på vejen, og så skulle man finde på ting med sine kammerater. Det er der blevet meget mindre af, og på den måde er kedsomhed blevet en knap ressource, siger Lars Qvortrup.

Kedsomhed fordrer kreativitet

Han peger på, at i stedet for at sætte aktiviteter i gang skal man skabe rammerne for kreativitet.

- Det allerbedste er at sætte to børn sammen i en sandkasse og sige; værsgo, her er to skovle og en bunke sand. Så går der fem minutter, og så er de i gang med at bygge et eller andet, og så bygger de en verden op og fodrer deres egne muligheder, siger Lars Qvortrup.

Det er nemlig den type kreativitet, som er vigtigt i det moderne samfund.

- Vi skal ikke bare have paratviden, men vi skal kunne bruge den viden, vi har, til at skabe nye ting. Vi skal være kreative og opfindsomme. Det er det, der også bliver efterspurgt på arbejdsmarkedet, siger Lars Qvortrup.

Det er dog ikke kun børnene, der har godt af at kede sig og lægge telefonen og de sociale medier væk.

- Det er også et voksenproblem. Hvis man sidder sammen i familien, og iPhonen ligger ved siden af, så bliver det let den, der løber med opmærksomheden, i stedet for samtalen om, hvad der er sket i løbet af dagen.

Facebook
Twitter