Professor i mikrobiologi: Sygehusene er kun rene på overfladen

Sygehusene kontrollerer for synligt snavs, men kan let overse det farlige, usynlige skidt, påpeger ekspert.

Synligt skidt bliver fjernet på landets hospitaler, men der kan let gemme sig farligt snavs, som øjet - og kontrollen af rengøringen - ikke ser. (Foto: Reimar Juul © Scanpix)

Hvad du ikke kan se, har du ikke ondt af. Og dog.

For det er det usynlige skidt, der er farligt, fortæller professor i mikrobiologi fra SDU Hans Jørgen Kolmos.

Men på landets sygehuse kontrollerer man primært for synligt snavs.

- Den måde, man måler på, er jo at man med det blotte øje ser, om der er rent på en overflade. Det er jo ikke det samme som at sige, at der er hygiejnisk rent, for det farlige snavs er i virkeligheden noget af det, som man ikke kan se, siger han.

Kontrolrapporterne fra Hospitalsenhed Midt og Hospitalsenhed Vest viser, at de kun tjekker rengøringen med øjnene, og ifølge både Statens Seruminstitut og Rådet for Bedre Hygiejne kontrollerer hospitalerne i Danmark hovedsageligt rengøringen visuelt.

Men selvom det både er godt og vigtigt, at der er æstetisk rent på et hospital, er det bare ikke nok, fortæller Hans Jørgen Kolmos:

- Vi skal bringe rengøringen skridtet videre og sige: 'Vi skal også gøre rent sådan, at bakterierne kommer væk.'

Skal hospitalerne være hygiejnisk rene, skal der bruges nogle kontrolmetoder, der blandt andet tjekker for bakterier, og de findes i dag, men er lidt mere besværlige at anvende.

Formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland Anders Kühnau kan ikke vurdere, om de visuelle kontroller er nok.

- Jeg kan bare konstatere, at det ser rent ud, når vi har de her uvildige kontroller på hospitalerne, men er der bedre forslag til, hvordan vi kan kontrollerer rengøringsstandarten, så er jeg da åben overfor at kigge på det.

Facebook
Twitter