Professor om ny undersøgelse af Herning-smitte: 'Det er interessant'

Man kan stadig ikke afvise, at hingstekåring har spillet en rolle, siger Allan Randrup Thomsen.

Professor Allan Randrup Thomsen medgiver, at betydningen af et hingstestævne i Herning i starten af marts formentlig ikke har været så stor, som han oprindeligt antog. (© DR Nyheder)

I omkring en måned har der været spekuleret over, hvad der mon var årsag til, at Herning kort inde i corona-pandemiens udbrud i Danmark blev et område med høje smittetal.

I dag er en gruppe forskere så kommet lidt tættere på svaret efter at have undersøgt 109 Covid-19 patienter, som har været indlagt på de midt- og vestjyske hospitaler.

Det første resultat af undersøgelsen viser, at smittespredningen sandsynligvis startede sidst i februar og ikke først i marts, hvor en meget omtalt hestekåring fandt sted i Messecenter Herning (MCH).

Det tyder dermed på, at hestekåringen ikke var arnested for smitteudbruddet. Det går imod, hvad blandt andre professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen tidligere har vurderet.

Til Avisen Danmark sagde han den 31. marts, at stævnet med op mod 50.000 deltagere fra både ind- og udland kunne være "den væsentligste årsag" til smittespredningen.

Den vurdering må han nu revidere lidt.

- På det tidspunkt, hvor jeg blev spurgt, om jeg havde en formodning om, hvad der var sket, var det den mest logiske forklaring. Hvis man ser på det rent statistisk, så var der mange mennesker samlet over flere dage, og jeg fik oplyst, at man var relativt tæt på hinanden, siger han og tilføjer:

- Men det er klart, at jeg på det tidspunkt ikke havde nogen data at forholde mig til. Det var en ren sandsynlighedsbetragtning, jeg anlagde.

Siden udbruddet i Herning har Vestjylland generelt haft relativt mange smittede i forhold til resten af Jylland. Det gælder også Holstebro Kommune, hvor smitten spredte sig lidt senere.

Allan Randrup Thomsen mener dog fortsat, at det er sandsynligt, at begivenheden har haft betydning for smittespredningen.

- Jeg synes stadig ikke, man kan udelukke, at hingstestævnet har fungeret som en slags accelerator af processen med spredning, når vi tager i betragtning, hvor mange mennesker der var, og hvor stor tætheden var.

- Men det er klart, at betydningen skal ses i et lidt andet lys taget i betragtning af, at der allerede var lokal spredning inden hingstestævnet, siger han.

- Betydningen af det her stævne er nok ikke så stor, som jeg oprindeligt antog.

Ønsker ikke at stille op til interview

En anden af hovedkonklusionerne fra den første del af undersøgelsen er, at det formentlig ikke er én enkelt begivenhed, der har været skyld i smittespredningen i Herning.

Det stemmer godt overens med det, man i forvejen ved om smittespredning, fortæller Allan Randrup Thomsen.

Han kalder i øvrigt første del af undersøgelsen interessant og ser frem til, at forskerne i løbet af det næste stykke tid bliver klogere på smittespredningen i området.

Når hingstekåringen og den tilhørende Hest & Rytter-messe har været genstand for diskussion, skyldes det, at begivenheden ikke blev afblæst, da statsministeren den 6. marts sagde, at alle arrangementer med over tusind deltagere burde aflyses.

Hingstekåringen fandt sted fra den 4. til den 8. marts.

DR har forsøgt at få en kommentar fra direktør Casper Cassøe hos Dansk Varmblod samt MCH, der begge stod bag arrangementet.

Ingen af de to parter har i dag ønsket at stille op til interview.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk