PTSD-ramte veteraner får afvist deres sager på stribe: Nu kræver politikerne handling

Jesper Tonsberg Nielsen har fået afvist sin revurdering om arbejdsskadeerstatning på trods af tre forskellige lægeerklæringer.

Jesper Tonsberg Nielsen var udsendt til Kroatien i 1993 og har siden lidt af PTSD ifølge tre forskellige lægeerklæringer. (Foto: © Mona Aaberg)

Danske krigsveteraner, der søgte om en ny vurdering hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, AES, har alle på nær én fået afslag på arbejdsskadeerstatning.

Blandt dem er 45-årige Jesper Tonsberg Nielsen fra Herning.

Han har erklæringer fra tre forskellige læger, der bakker ham op, men dem har AES valgt at se bort fra.

- Den sidste udtalelse jeg har fra PTSD-klinikken i Aarhus har de slet ikke valgt at indhente, siger Jesper Tonsberg Nielsen.

Det er humlen i hele problemet. Ifølge Mads Pramming, der er forsvarsadvokat for en række af de 27 krigsveteraner, har Arbejdsmarkedets Erhvervssikring hovedsageligt truffet deres afgørelser på baggrund af de oprindelige speciallægeerklæringer og ikke de nye.

Det er slet ikke rimeligt, og det er ikke i tråd med den veteranpakke, der trådte i kraft tidligere på året, mener politikere fra både regeringen og oppositionen.

- Jeg har bedt om en redegørelse specielt med fokus på Jespers sag. Jeg har snakket med ministeren personligt, og han er helt enig i, at vi skal have kigget på det her, siger Bjarne Laustsen fra Socialdemokratiet.

- Det er simpelthen ikke rimeligt, at vi har en hel række læger, der siger "jamen, manden har jo PTSD", og så har vi et ankesystem, der siger "det kan vi ikke tage os af", siger han.

Venstre bakker op

Torsten Schack Pedersen fra Venstre er meget overrasket over resultaterne af de nye vurderinger af veteranernes sager.

- Målet med veteranpakken er jo, at det skal være en reel, ny vurdering, og hvis ordningen fører til, at det stort set uden undtagelse bare er en bekræftelse af den gamle undersøgelse, så har effekten af ordningen jo været yderst begrænset, siger han.

Han bakker derfor op om Bjarne Laustsens udtalelser, og han vil ligeledes drøfte sagen med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Jeg havde forventet, at effekten havde været større, og derfor skal vi selvfølgelig have kigget på, om det her er skruet rigtigt sammen.

Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra beskæftigelsesministeren.