Pust og støn: Skole-udflugten er blevet for meget for flere elever

Flere elever er i så dårlig form, at skoleleder nu minder forældre om at give børn sved på panden.

Skolelederen på Lundgårdskolen i Herning valgte i sidste uge at skrive en besked til forældrene, hvor hun satte ord på, at der er udfordringer med flere elevers ringe kondition. (Grafik: Søren Winther Nørbæk, DR Nyheder)

På klasseturen skulle de ældste elever fra Lundgårdsskolen i Herning for nyligt cykle eller gå en længere tur.

Men ikke alle elever kunne klare den.

- Der var nogen, der blev nødt til at gå tilbage eller blive hentet, fordi de næsten ikke kunne få vejret, fortæller 14-årige Magnus Nysted Christoffersen fra 8.b.

I idrætstimerne kniber det også for flere af klassekammeraterne.

- Især efter corona er der masser, der ikke kan løbe rundt. Så bliver de nødt til at sidde ned. Hvis vi skal på udflugt eller bare ud at gå, er der mange, der ikke gider mere og bare ikke gør det, og det er lidt træls, siger 13-årige Helene Knudstrup Thøgersen fra 8.b.

Den dårlige form blandt eleverne, bekymrer skolelederen. Derfor har hun skrevet ud til forældrene og delt sin og lærernes oplevelser.

- Der er faktisk nogen, der ikke kan holde til at cykle ti kilometer eller gå fem kilometer, og det synes jeg, er synd, siger skoleleder på Lundgårdsskolen, Ketty Nørgaard Høj.

  • - Jeg går til fodbold, og jeg løber også rimeligt tit. Men ja, ellers så trækker computeren mest. Jeg vil hellere spille computer end at løbe, men man skal jo også løbe for at holde sig i form, siger 14 årige Magnus Nysted Christoffersen fra 8. b. på Lundgårdsskolen i Herning. (Foto: Sofie Skov - DR Midt & Vest)
  • - Folk cykler ikke så meget til skole som førhen, og efter corona har de jo ingen ide om, hvad vi laver, siger 13-årige Helene Knudstrup Thøgersen fra 8.b på Lundgårdskolen i Herning. (Foto: Martin Stenbæk Hansen - DR Midt & Vest)
1 / 2

Især efter en lang coronatid med hjemmeundervisning ser hun en kæmpe fælles opgave i at få eleverne ud at røre sig igen. Men også helt generelt oplever Ketty Nørgaard Høj, at de mere strabadserende udflugter er blevet svære for flere elever de senere år.

- Jeg synes, at gabet mellem dem, der er i rigtig god form, og dem, som er udfordret, er blevet større, siger hun.

Forældrene er nødt til at hjælpe til

Selvom der er kommet mere bevægelse på skemaet efter skolereformen i 2014, så har forældrene stadig et ansvar for at aktivere børnene i deres fritid, påpeger hun.

- Vi kan jo ikke gøre det alene. Vi skal være på samme hold som forældrene og børnene om, at det her er noget, vi gerne vil. Men vi kan ikke løse den alene.

- Ikke mindst på baggrund af corona tror jeg, at vi har en kæmpe opgave i at få fulgt op på eleverne bevægelse. At de kommer ud og får sig rørt og kommer i god form, siger skoleleder på Lundgårdskolen, Ketty Nørgaard Høj. (Foto: Martin Stenbæk Hansen - DR Midt & Vest)

Hun får opbakning af skoleledernes formand Claus Hjortdal. For ifølge folkeskoleloven er der en række ting, som forældre og skole skal samarbejde om. Elevernes kondition er én af dem, påpeger han.

- Forældrene skal sørge for, at deres børn er i sådan en form, at de kan gå fem kilometer eller cykle ti kilometer, hvis vi skal have dem med ud til nogle oplevelser i naturen eller henne på et kunstmuseum. Så jeg synes, hendes opsang er helt på plads, siger Claus Hjortdal.

Det er helt rimeligt at forlange, at de ældste elever har en kondition, der kan stå mål med den distance, mener han.

- Altså med mindre man har et handicap, så kan alle cykle ti kilometer og gå fem. Ellers er det mentalt, vi skal arbejde så, siger Claus Hjortdal.

Skolebestyrelsesformanden på Lundgårdskolen ser også skolelederens opfordring som en venlig påmindelse til forældrene og elever om, at motion er både godt og sundt.

- Det er lærerne og ledelsen, der ser vores børn en stor del af hverdagen, og der har jeg det egentlig okay med, at de også kan give os et lille puf og en lille reminder om, at der måske er noget, vi skal have samlet op på derhjemme, siger Jesper Schrøder, der selv er far til tre børn på skolen.

Skærmen trækker unge væk fra løbeturen

Helene Knudstrup Thøgersen og Magnus Nysted Christoffersen oplever også selv, at det nogle kan være svært at huske at få sved på panden.

- Man tænker ikke lige, når man kommer hjem: Jeg løber da lige en tur. Jeg tror, man tænker, jeg sætter mig ved computeren eller går på snapchat, eller hvad man ellers laver, siger 14-årige Magnus Nysted Christoffersen.

Derfor synes de begge, at det er helt i orden, at deres skoleleder blander sig i, om de og kammeraterne får rørt sig nok.

- Det er jo bare vigtigt at motionere. Alle siger, at vi skal have et godt skolemiljø, og man trives bedre, når man også er aktiv, siger 13-årige Helene Knudstrup Thøgersen.

Facebook
Twitter