Råd fra dyrlægen: Hunde skal ikke have menneskemad

December byder på farlige fristelser for hunde. Derfor opfordres hundejere til at holde særlig øje med, hvad hunden får at spise i julen.

Selvom Fido her tigger om rester fra julebordet, så gør du klogest i ikke at give efter. (© Stock.xchng)

Der er travlt på landets dyreklinikker gennem hele december.

Farlige fristelser som chokolade, andefedt og julepynt er let tilgængelig spise for vores hundevenner. Det kan man mærke på landets dyreklinikker, hvor bekymrede hundeejere ringer ind med syge og forgiftede hunde, der har hapset fra julebordet.

Men med et par enkle forholdsregler kan man spare turen til dyrlægen.

Især chokoladen er farlig

Det bedste råd er at undgå, at hunden får chokolade, fortæller dyrlæge John Dee fra Viborg Center Dyreklinik.

Chokolade indeholder stoffet theobromin, der er ufarligt for mennesker, men som kan forgifte hunden.

- Chokoladen giver først og fremmest et mave- og tarmproblem, hvor hunden kaster op og får diarré. Men chokolade kan også resultere i værre ting som kramper, der kan ramme hjertefunktionen og give livsfarlige hjerteproblemer, som hunden kan dø af, siger John Dee.

Hold øje med andefedtet

Selvom hunden bliver helt balstyrisk, når den lugter juleanden, er det også her vigtigt at holde hunden fra julebordet.

Andekød og andefedt giver nemlig hunden dårlig mave, og knoglerne fra andeskroget kan sidde fast i hundens mave og tarme.

Selvom man ikke fodrer dyret med anden, skal man alligevel være varsom.  Måske er andefedtet blevet sat udenfor i en bøtte, som hunden på den måde kan få snuden i og på den den måde blive syg.

Det generelle råd er at holde hunden fra menneskemaden og sikre, at der ikke står mad og slik på bordet, som hunden kan hoppe op og spise.

Juletræet med sin farlige pynt

Legesyge hvalpe og unghunde kan også komme galt af sted med julepynten, der kan være sjovt at lege med.

- Hunden kan også gå i julepynten og få fremmedlegemer ned i mavesækken, som kan give problemer med stoppet tarmsystem, fortæller John Dee.

Derfor lyder det sidste råd, at man undgår at hænge pynt på juletræets nederste grene.

- Bedst er det, hvis den nederste pynt er lavet af papir eller pap, så sker der ikke så meget. Værst er glas og metalting, siger Helle Houmøller fra Skive Dyrehospital.

Hvis skaden er sket, og hunden har indtaget noget, den ikke kan tåle, har dyrlægerne flere muligheder for at behandle. Det kan for eksempel være med opkastningsmiddel, aktivt kul, der fanger giftstofferne nede i maven eller med en væskebehandling.