Rapport: Antallet af tomme huse i landdistrikterne er steget dramatisk

I nogle sogne står hvert fjerde hus tomt, viser ny rapport.

I nogle sogne står hvert fjerde hus tomt. Særligt Nordvestjylland og Lolland-Falster er ramt. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Antallet af tomme huse er steget dramatisk i landdistrikterne.

En ny rapport fra KORA - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning - viser, at der på 15 år er kommet 50 procent flere tomme huse i landdistrikterne.

I rapporten skønnes det, at der i alt er mellem 10- og 22.000 nedrivningsklare huse i Danmark, og i nogle sogne står hvert fjerde hus tomt.

Værst ser det ud i Nordvestjylland; især Thisted, Lemvig, Morsø, Vesthimmerland og Lolland-Falster Kommuner er hårdt ramte.

- De faldefærdige huse skræmmer nye beboere væk og fastfryser boligmarkedet. Det er en ond cirkel, siger professor ved KORA Nicolai Kristensen, som står bag rapporten.

Årets statslige nedrivningspulje lyder på knap 55 millioner kroner, men det rækker slet ikke, hvis de faldefærdige og usælgelige huse skal rykkes ned i samme hast, som de bliver forladt, vurderer Nicolai Kristensen.

- Med det skøn, som vi har, så koster det et sted mellem 1,5 og 3 milliarder kroner at rive alle de nedrivningsparate huse ned, og det er vel at mærke kun de nedrivningsparate huse, hvor der ikke skal genopbygges noget.

Derfor bør hårdt ramte kommuner lægge en strategi for nedrivning af de mange huse, hvis resten af boligmassen ikke skal gøres helt usælgelig, mener Nicolai Kristensen.

- Det er der så også en hel del kommuner, der er i gang med, men der er også en del, der ikke er i gang, siger han.

(© dr)