Region Midt skyder busbesparelser til hjørne: Overvejer nu et alternativt samarbejde

Busdriften giver underskud, og det tvinger regioner og kommuner til at tænke i alternativer på den kollektive trafik.

Det er dyrt at drive busruterne. Derfor vil politikerne tænke i alternativer. Arkivfoto (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Efter massive borgerprotester udskyder Region Midtjylland planerne om at spare på busdriften.

I et sparekatalog var det ellers på tegnebrættet, at Region Midtjylland skulle spare 35 millioner kroner på busdriften, hvilket ville betyde, at flere ruter skulle ned- eller omlægges.

Men på et møde tirsdag i forretningsudvalget har politikerne besluttet at udskyde beslutningen om fremtidens busdrift til efter regionsrådsvalget, så spareplanerne først bliver en del af budgettet i 2018.

- Vi har brug for mere tid sammen med kommunerne til at behandle de muligheder, der er i fremtiden for den kollektive trafik i regionen, siger Anders Kühnau (S), næstformand i forretningsudvalget i Region Midtjylland.

På mange af busruterne er der så få passagerer, at det ikke er en rentabel forretning at lade busserne køre på strækningerne. Derfor er politikerne nødt til at nytænke den måde, som busdriften fungerer på i dag, fortæller næstformanden.

GoMore i Nordjylland

Nordjyllands Trafikselskab har indgået et samarbejde med delebilsordningen GoMore.

I øjeblikket tester de 13 samkørselsstoppesteder i tre nordjyske kommuner.

De skal fungere som mødested, så det er let for chauffør og passager at finde hinanden.

Samkørselsstoppestederne er placeret på centrale steder i kommunerne og er typisk placeret i forbindelse med togstationer og/eller busstop.

Kilde: Nordjyllands Trafikselskab

En af mulighederne er at kigge mod Region Nordjylland, hvor kommuner, region og erhvervsliv sammen står bag en mobilitetsstrategi.

Den har betydet, at Nordjyllands Trafikselskabet blandt andet har indgået et samarbejde med samkørselsordningen GoMore.

- Mobilitetsstrategien gør, at vi i højere grad kan sikre, at der bliver kollektiv trafik - også hvor der er længere mellem husene, siger borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V).

En model som Region Midtjylland overvejer at kopiere.

- Det lyder det interessant, at Region Nordjylland vil satse på samkørsel via GoMore. En anden mulighed er at udvide brugen af teletaxa på landet, siger Anders Kühnau.

Region Midtjylland har droppet de ellers planlagte busbesparelser på 35 millioner kroner, så der nu kun skal findes 17,5 millioner kroner. I stedet skal de finde besparelser på andre konti, fortæller Anders Kühnau.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.