Rigsarkivet melder kroejer til politiet for brug af kongekrone

Kongekronen er et statskendetegn, som er forbeholdt Kongehuset og staten. Men en kroejer fra Viborg nægter at fjerne logoet fra sin kro.

Rigsarkivet har nu meldt kroejer Gregers Laigård til politiet, fordi han bruger den lukkede kongekrone som logo på en sten ved Grønhøj Kro. (Foto: Connie Pedersen © DR)

Rigsarkivet har meldt en kroejer på Viborg-kanten til politiet på grund af en kongekrone graveret ind i en sten.Forrige år fik Grønhøj Kro ligesom en række andre kroer et brev fra Rigsarkivet om at fjerne de kongekroner, de bruger i deres logoer.Jeg ser den danske kulturarv som et puslespil, og tager man en brik væk, er det ikke længere det samme.Gregers Laigård, Grønhøj KroDet skulle ske inden 1. januar, men det nægter kroens ejer, Gregers Laigård at gøre. Derfor er han nu meldt til politiet. "Deres overtrædelse af straffelovens § 132 er blevet overgivet til Politiet til videre foranstaltning", som det hedder i brevet til kroejeren.Kroejer: Det er et stykke kulturarv- Det er et stykke dansk kulturarv, som jeg synes, at vi skal værne om. Vi er et lille land, et lille folk. Vi har behov for at stå sammen, og det gør vi blandt andet om vores kulturarv, siger han om baggrunden for, at han ikke vil følge loven.Grønhøj Kro har været i familiens eje i 150 år. Men siden 1912 har ingen dansk kro haft kongeligt privilegium.

Foreløbig er Gregers Laigård én af de få, der har fået en politianmeldelse på halsen. Rigsarkivets heraldiske konsulent, Ronny Andersen, fortæller, at det gælder mindre end en håndfuld kroejere.En heraldisk konsulent er ekspert i våbenskjolde.Rigsarkviet: I orden at bruge op- I de allerfleste tilfælde lander det på en mindelig ordning, forklarer han.Nogle kroer bruger i stedet en åben krone i deres logo. Kroejeren får typisk lov til at "bruge op", hvad de har af brevpapir, service og linned med en lukket krone.Først når de køber nyt, skal logoet være rettet til. Men skilte og lignende skal fjernes.

Rigsarkivet holder på statens vegne øje med, at virksomheder og privatpersoner ikke misbruger hverken kongekronen eller rigsvåbnet. Et misbrug er en overtrædelse af Straffeloven.Det er ikke bare en kroneRigsarkivet har informeret kroerne om reglerne, og Gregers Laigård har fået to påmindelser om at fjerne kongekronen. Hvis han fortsat vil bruge kronen, må det ikke være den lukkede model, hvor bøjlerne samles foroven under en globe med et kors på. Den skal være åben for oven.Men det preller af på Gregers Laigård.- Jeg ser den danske kulturarv som et puslespil, og tager man en brik væk, er det ikke længere det samme, siger han.

For ham er det ikke "bare er en krone". - Det er det for nogen, men ikke for os kongeligt privilegerede kroer. Jeg har arvet det fra min tipoldefar. Med den åbne krone forsvinder historikken i det, argumenterer han.

Facebook
Twitter