Rygskade smadrede piloten Viggos dagligliv: Tre dage efter ny operation kunne han igen gå tur

Efter tysk forbillede får rygpatienter i Aalborg en ny type kikkert-operation.

Viggo Lodberg kunne ikke længere passe sit job som pilot, fordi en diskusprolaps forhindrede ham i at sidde ned i længere tid. En ny skånsom operation kan efter få uger sende ham tilbage i flyvemaskinen. (Foto: Emil Nørgaard - DR Midt & Vest)

Bare det at tage strømper på om morgenen har i lang tid været en smertefuld affære for den 37-årige pilot Viggo Lodberg fra Engesvang ved Silkeborg.

Men nu lysner det.

Med en ny type kikkertoperation har han fået bugt med en invaliderende diskusprolaps. Og allerede dagen efter kunne han selv gå fra hospitalet.

- Det er fantastisk. Jeg kan allerede mærke nu, at det er meget bedre, siger han.

Hidtil har man løsnet muskel og fjernet knogle og ledbånd for at få adgang til prolapsen. I dag er det blevet et meget mindre indgreb. Blandt andet på Aalborg Universitetshospital, hvor prolapserne nu fjernes ved en kikkertoperation.

  • Viggo Lodberg er patient nummer 60, der får foretaget den skånsomme kikkertoperation i Aalborg. Tidligere måtte danskere rejse til Tyskland og betale af egen lomme for at få netop den type indgreb. (Foto: Thomas Nielsen - DR Nord)
  • Morten Zebitz Steiness er specialeansvarlig overlæge på neurokirugisk afdeling ved Aalborg Universitetshospital. Det er ham, der har hentet metoden fra Tyskland til Aalborg. (Foto: Morten Nielsen - DR Nord)
1 / 2

- Om ti år tror jeg, at alle diskusprolapser i Danmark og Skandinavien bliver lavet på den her måde, for det har det potentialet til, siger Morten Zebitz Steiness, der er specialeansvarlig overlæge på neurokirugisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Det er 'skideirriterende'

Viggo Lodberg har før døjet lidt med ryggen og er gået til kiropaktor. Men i starten af september sidste år var den pludselig gal med benet.

Generne udmøntede sig forskelligt - lige fra føleforstyrrelser til jag af stærke smerter.

- Det er, som om der kommer én og giver dig en lammer, samtidig med at han stikker dig med en kniv, forklarer Viggo Lodberg.

Han gik til kiropraktor og fysioterapeut og fik forskellige behandlinger, men intet hjalp. Først senere på året afslørede en scanning, at han havde en diskusprolaps.

I et halvt års tid har den gjort, at han ikke har kunnet passe sit job som pilot. Han har ganske enkelt ikke kunnet sidde stille i længere tid ad gangen.

- For at sige det på godt dansk, så er det skideirriterende, siger han.

Sådan adskiller operationerne sig

Aalborg Universitetshospital tilbyder som det eneste universitetshospital i Skandinavien kikkertoperation for patienter med diskusprolaps.

- Det smarte er, at vi kommer ind fra siden og kører forbi nerven og kommer direkte ind i diskus og fjerner prolapsen. Så vi tager den direkte vej ind, forklarer Morten Zebitz Steiness.

Den store fordel ved operationen i Aalborg er ifølge overlægen, at patienterne hurtigere kommer til hægterne efter kikkertoperationen, og at risikoen for komplikationer og bivirkninger er mindre.

- De resultater, vi har fået på de første 60 patienter, er rigtig, rigtig gode. Jeg kan se, at 90-95 procent af patienterne er gået hjem samme dag, og alle dem, vi har kørt kontrol på indtil videre, har haft et rigtig godt resultat, siger Morten Zebitz Steiness.

Flere patienter føler sig klar allerede efter én uge, men for at reducere risikoen for en ny prolaps, skal de vente fire uger.

- Det er en risiko ved alle prolapsfjernelser. Vi er bare ikke vant til, at folk er så hurtigt klar, at det skal pointeres med de fire uger, siger han.

Se, hvordan lægen fjerner Viggos diskusprolaps ved en kikkertoperation:

En operation er ikke for alle

De gode resultater fra Aalborg var kommet Viggo Lodberg for øre. Derfor skrev han selv til overlægen i Aalborg en mandag aften, mens der kørte en VM-håndboldkamp i fjernsynet.

- Ti minutter efter havde han svaret mig, og så gik det bare slag i slag, siger Viggo Lodberg.

I Danmark får omkring 3.000 mennesker hvert år operationer for diskusprolaps, og langt flere døjer med problemet.

Men selvom indgrebet er lille, vil det ikke på sigt betyde, at flere vil få tilbudt en operation. Langt fra. For op mod 90 procent af dem med diskusprolaps bliver raske inden for tre måneder med øvelser og træning.

- Selvom det her er en lille, skånsom operation, så er det stadig en operation. Vi opererer folk, når det er sidste skud i bøssen, og det er det, der skal til. Men langt de fleste vil stadig kunne komme sig ved at træne, forklarer overlægen.

  • Overlæge Morten Zebitz Steiness har i sin karriere foretaget flere end tusinde såkaldt åbne operationer for at fjerne diskusprolapser. Han er begejstret for den nye metode, som han indtil nu har behandlet 60 patienter med i Aalborg. (Foto: Morten Nielsen - DR Nord)
  • Operationen foregår med en kikkert, der kommer ind i kroppen via et snit på en halv centimeter. (Foto: Morten Nielsen - DR Nord)
  • På tv-skærmen på operationsstuen har lægen et direkte indblik i Viggo Lodbergs rygsøjle. (Foto: Morten Nielsen - DR Nord)
  • Med et enkelt sting lukker overlæge Morten Zebitz Steiness kikkertoperationen. (Foto: Morten Nielsen - DR Nord)
1 / 4

Viggo kan snart sætte sig i flyveren igen

Tre dage efter operationen, der fandt sted den 19. februar, er Viggo Lodberg ude at gå en tur ved sin lokale sø. Noget, der for ganske få dage siden ville have været en smertefuld oplevelse.

- I sidste uge havde jeg kørt den 100 procent på ren vilje. Det havde ikke været helt sjovt, siger han.

Skridtene er afslappede. De smertefulde jag er væk, og føleforstyrrelserne er aftaget. Med tiden kan det blive endnu bedre.

- Det er lidt surrealistisk. Jeg har da også et par familiemedlemmer og bekendte, der er lidt overraskede over at se, at jeg allerede er oppe at gå igen så kort tid efter operationen.

Målet er snart at komme tilbage på job og op i flyveren igen om fem-seks uger.

- Det bliver fedt at få en normal hverdag igen. Jeg passer på ikke at stikke armene alt for højt i vejret, men jeg tror, det bliver godt, det her, siger Viggo Lodberg.