Sæbevand, algerens og maling: Vil du selv svømme i det, du hælder i risten?

Små blå fisk ved vejriste skal redde vandløb og badesøer fra sæbevand, maling og hvad vi ellers kan finde på at hælde i kloakken.

Vil du svømme i det, du hælder i risten?

Sådan lyder sloganet til et nyt projekt ved navn "Blå Fisk".

For mange af os hælder ting i afløbsristene, som ikke skal derned. Et sted, hvor man vil gøre noget ved det, er i byen Haderup i Herning Kommune.

Her skal projektet motivere borgerne til at tænke sig om en ekstra gang, når de vasker bil eller skal af med overskydende maling.

FEM TING DU KAN GØRE
  • Huske, at risten med blå fisk kun er til regnvand
  • Aflever rester af maling, kemikalier og olieprodukter på genbrugspladsen
  • Vask din bil ved en vaskehal
  • Rens dit tag, dine fliser og dine havemøbler med rent vand uden brug af miljøfarlige kemikalier
  • Brug vasken eller toilettet til sæbevand

Kilde: Herning Vand

260 afløbsriste er pyntet med blå fisk

Det er Herning Vand og Herning Kommune, der forsøgsvis maler en fisk på asfalten eller kantstenen ved de kloakriste, som man ikke må hælde spildevand ned i.

Haderup er den første by, hvor forsøget bliver prøvet af. Og det er ikke helt tilfældigt. Fordi kloakken i byen er separeret.

Kloaksystemet under ristene på vejene i byen kommer ikke længere ud forbi renseanlægget. I stedet udledes det direkte i vandløb, søer og åer for til sidst at ende i havet.

Derfor kan sæbevand fra bilvask eller maling risikere at ende i badesøer og vandløb, hvis afløbet er separatkloakeret.

Det kan faktisk være skadeligt, hvis man ikke er opmærksom på problematikken, siger Anna Grudinina, der er projektleder i Herning Vand.

Folk ved ikke, at det løber direkte ud til vandløb og ikke til renseanlæg, når vi separatkloakerer.

Anna Grudinina, projektleder, Herning Vand

- Det kan skade vores natur og dyrelivet. Og så er det generelt ikke særligt rart, når man for eksempel skal bade i en sø, hvor der er sæbevand, maling eller sådan nogle ting.

Men ifølge Anna Grudinina handler det netop om, at beboerne ikke er klar over konsekvenserne.

- Folk tænker ikke over det. Det er det, vi prøver at gøre opmærksom på. Folk ved ikke, at det løber direkte ud til vandløb og ikke til renseanlæg, når vi separatkloakerer.

Derfor er det ekstra vigtigt, at bilen for eksempel bliver vasket ved en vaskehal.

- Det kan man gøre på en speciel vaskeplads, fordi de er installeret på den måde, at der er olieudskiller og sandfanger, så vandet bliver renset, før det løber videre, forklarer Anna Grudinina.

Projektleder Anna Grudinina fra Herning Vand ved en af de mange blå fisk i Haderup. (Foto: Torben Møller DR P4 Midt & Vest)

Nu vil der blive holdt godt øje med projektet i Haderup.

Herning Vand og Herning Kommune vil indsamle erfaringer, og hvis projektet viser sig at have en effekt, kan de blå fisk sprede sig til flere byer i kommunen.

- Det er vores første forsøg, så vi skal lige høre, hvordan det går, og om folk forstår, hvad det betyder, eller om vi skal tilføre en tekst "Vandet løber direkte til vandløb", siger hun.

Ud over de blå fisk ved ristene smider Herning Kommune et postkost i alle postkasser. Det beskriver, hvilke ting, borgerne kan gøre for at passe på vandmiljøet.

For eksempel at man skal aflevere rester af maling, kemikalier og olieprodukter på genbrugspladsen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.