Sagsbehandlere får travlt med at ændre integrationsydelse

Kommunerne skal samlet set til at genåbne op til 200.000 sager om uddannelses- og kontanthjælp på grund af nye regler.

Om 14 dage er det ikke blot de nytilkomne flygtninge, der skal på integrationsydelse, men også de herboende. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Sagsbehandlerne i kommunerne kan se frem til et ekstra travlt forår.

Det bliver konsekvensen, når Folketinget om 14 dage efter planen vedtager, at den ny integrationsydelse ikke kun skal omfatte nytilkomne flygtninge, men også flygtninge som allerede bor her.

Kommunerne skal samlet set til at genåbne op til 200.000 sager om uddannelses- og kontanthjælp. Det vurderer Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

Endnu har kommuner ikke det fulde overblik - heller ikke beskæftigelseschef Ann Frederiksen i Thisted:

- Vi ved ikke, hvor mange det handler om, men det er jo en stor opgave alene at gå ind og kigge på dem. Så det kommer til at koste timer. Vi simpelthen nødt til manuelt at gå ind i sagerne for at få det reelle overblik, siger hun.

For voksne uden børn betyder lovændringen, at ydelsen bliver nedsat fra 10.968 til 6.010 kroner om måneden før skat.

I Skive Kommune forventer social- og arbejdsmarkedsdirektør Lars Harder også meget arbejde bare med at fortælle borgerne om afgørelsen:

- Jeg tror først, det vil gå op for mange, den dag, vi skriver ud til dem, at nu er der kommet en ny lov. Så er det klart, at den første, de ringer til, er den, som har sendt brevet, siger han.

Ændringen i ydelserne træder efter planen i kraft første juli.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) erkender i et svar til udlændinge-, integrations- og boligudvalget, at der vil være omkostninger forbundet med indførelsen af integrationsydelsen.

FacebookTwitter