Saml 50.000 underskrifter og bestem, hvad Folketinget skal diskutere: Preben vil bekæmpe møller - og ér i gang

Lov ventes vedtaget i dag: Borger-underskrifter skal give direkte vej til Folketinget.

Preben Greibe vil have folketingspolitikerne til at genoverveje, om der skal rejses møller ud for Hvide Sande. En ny lov kan tvinge dem til det. (Foto: PRIVATFOTO)

Kan du samle 50.000 underskifter, så kan du i fremtiden bestemme, hvad Folketinget skal diskutere.

Det er essensen i et nyt lovforslag Folketinget forventes at vedtage i dag.

Preben Greibe, der er formand i foreningen Stop Vesterhav Syd, ér allerede i gang. Han vil have folketingspolitikerne til at genoverveje et nyt vindmølleprojekt ud for Holmsland Klit ved Hvide Sande.

- Vi vidste jo at lovforslaget var undervejs, og så tænkte vi, at det kunne være en mulighed at få samlet 50.000 underskrifter og derved bede Folketinget om at genoveje sagen, siger han.

Preben Greibe tror på, at han og naboerne har endnu en chance, hvis det lykkes dem at få sagen for Folketinget.

- 50.000 underskrifter er så mange, at man skal have respekt for dem, siger han.

Ordningen om borgerdrevne forslag er foreslået af Alternativet tilbage i 2015. Tanken bag er at forsøge at gøre op med en stigende politikerlede i befolkningen.

- Det her kan ikke redde alt, men jeg tror, det her er et redskab, som kan være med til at mindske afstanden mellem borgere og politikere, siger Rasmus Nordqvist, folketingsmedlem for Alternativet.

Hidtil har det kun været politikere, der kan stille lovforslag i folketingssalen. Men en øget borgerinddragelse er godt for demokratiet, mener også Pia Kjærsgaard (DF) formand for Folketinget.

- Det er en god måde at udfolde demokratiet på: At borgerne kan komme med nogle forslag, som så kan blive diskuteret i folketingssalen. Det er jo en form for folkeafstemning, hvor vi inddrager borgerne, og det synes jeg bare, man skal være tilhænger af, siger hun.

Selvom det er Folketinget, der tidligere har bestemt vindmøllernes placering ud fra Holmsland Klit, så tror Preben Greibe på et nyt udfald, hvis de kan få samlet underskrifter nok, så politikerne skal se på det endnu engang.

- Jeg tror altid på, at folk kan blive klogere.

Indtil videre har Stop Vesterhav Syd indsamlet 3196 underskrifter.

Lovforslaget om borgerdrevne underskrifter ventes at træde i kraft fra årsskiftet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk