Satanmønt fundet i kirke: Trækker tråde til mystisk ø-kult

En vestjysk kirke har i forbindelse med renovering fundet en satanmønt, der stammer fra en sagnomspunden kult fra Anholt 1973.

Mønten refererer til en satankult på Anholt tilbage i 1973. (Foto: © Jannie Würtz Sløk, Holstebro Museum)

Satankult eller sjove drillerier.

Døbefonten i Idom-Råsted Kirke har gemt på en hemmelighed. Og det var ved en tilfældighed i forbindelse med en renovering, at den blev afsløret.

- I det øjeblik, vi fjernede døbefontens sokkel, sagde stenhuggeren: 'Der ligger noget nedenunder.' Men vi havde en 200 kilo døbefont hængende over hovedet, så vi skubbede mønten til side og fik døbefonten ned, fortæller menighedsrådsformand i Idom-Råsted Kirke, Kim Thomsen.

Da døbefonten var i sikkerhed på jorden, kunne de se en mønt med ordene '13. maj 1973 Anholt', mens der på den anden side var afbilledet en djævel.

- Når der står ”13. maj 1973 Anholt” på mønten, kan man regne ud, at den må komme derfra, siger Kim Thomsen med tanke på en mulig satankult på kattegatøen.

Menighedsrådsformand Kim Thomsen var med til at finde satanmønten under døbefonten i Idom-Råsted Kirke. (Foto: © Mia Vognstoft Vad)

Om en satankult har været på spil, eller om det blot er drilleri, må stå hen i det uvisse. Men muligheden for, at en satanisk kult står bag, bekymrer ham ikke.

- Jeg synes, det var sjovt og kuriøst. Hvem der så har moret sig med at drille borgerskabet med at anbringe mønten, det ved vi ikke, siger Kim Thomsen.

Ingen betydning for døbte

På mønten er også ordene 'CIVITAS DIABOLI', der betyder Satans bolig.

Men selv om mønten har referencer til djævlen og satans bolig, har Kim Thomsen dog ikke de store skupler ved, at den har ligget i kirken.

- Vi tror, at kraften i døbefonten og kirken er meget større end i sådan en kobbermønt. Kirken skal nok klare mønten, siger Kim Thomsen med et grin.

Til Dagbladet Holstebro fortæller provsten i Holstebro Provsti, Niels Arne Kristensen, at der tidligere er fundet et brev med satanistiske henvisninger i sognekirken i Holstebro.

Dengang tog han det med ro, og han forklarer, at hverken forældre eller børn, som er blevet døbt i Idom-Råsted i årene efter 1973, behøver være bekymrede.

- Man skal huske på, at man ved dåben jo klart tilkendegiver, at man forsager djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen, siger Niels Arne Christensen til Dagbladet Holstebro.

Aparte historie

Ifølge Politiken er der gennem de seneste fire årtier fundet 300 satanmønter i kobber og sølv. Mange af dem er i hænderne på Nationalmuseet, og ifølge dem refererer mønterne til begivenheder, som fandt sted på Anholt i 1973.

Her vakte en formodet satankult opstandelse på øen, fordi man fandt en ofringsopstilling og tegn på en satankult - man har dog aldrig opklaret præcis, hvad der foregik.

Efterfølgende har man modtaget fund fra kirker, hvor de ofte er dukket op – netop i forbindelse med renoveringer og udgravninger.

Mønten fra Idom-Råsted befinder sig i øjeblikket på Holstebro Museum, hvor arkæolog og museumsinspektør Astrid Skou Hansen har haft fingre i den sjældne mønt.

- Det er en lidt aparte historie, og det er ikke noget, vi normalt beskæftiger os så meget med, så det er lidt sjovt, fortæller hun.

Nyfundne satanmønter er ikke hverdag, og de fleste mønter er dukket op i den østlige del af Danmark.

- Jeg ved ikke, hvor stor kulturhistorisk værdi den har. Den er jo betydelig nyere end den tid, vi normalt beskæftiger os med. Men den har selvfølgelig en historisk værdi om 70’erne, fortæller Astrid Skou Hansen.

Hun har haft kontakt til Nationalmuseet, som tidligere har haft en møntudstilling med satanmønter. Mønten, der dukkede op i Idom-Råsted for en uge siden, er dog ikke danefæ, og derfor skal den ikke på Nationalmuseet.

I øjeblikket er Holstebro Museeum ved at planlægge en særudstilling om tro, og her ser Astrid Skou Hansen gerne, at mønten bliver en del af den – hvis de får lov af menighedsrådet i Idom-Råsted.

Her ser Kim Thomsen gerne, at mønten bliver udstillet på Holstebro Museum, men understreger, at det først skal godkendes på et møde med de andre menighedsrådsmedlemmer.

- Jeg har svært ved at se, hvor vi selv skal anbringe mønten. Så det ligger lige til højrebenet, at vi overdrager den til Holstebro Museum med et notat om, hvor den er fundet, siger Kim Thomsen.