Se kortet: Mere end hver fjerde kommune har gjort det forbudt at ryge i arbejdstiden

I 28 kommuner er det forbudt at ryge i arbejdstiden, og flere er på vej.

24 kommuner har siden 2012 indført rygeforbud. Yderligere 11 kommuner er i løbet af de næste par år på vej med forbud. (Foto: Anders Davidsen © dr)

Når Louise Primdahl tænder en cigaret, stempler hun ud, så hun ikke bruger arbejdstid på at ryge.

- Jeg synes, det er fint, at hvis jeg skal ryge, så skal jeg selv betale for det. Det forventer jeg ikke, at kommunen betaler for mig, siger Louise Primdahl, der er indkøbskonsulent i Struer Kommune.

Louise Primdahl oplever, at færre af hendes kolleger holder rygepause efter rygeforbuddet blev indført. (Foto: Anders Davidsen © dr)

Det er fem år siden, Struer Kommune indførte rygeforbud, og den er dermed en af de 28 kommuner, som ikke længere tillader rygning. Yderligere 12 kommuner er ifølge Hjerteforeningen på vej med et forbud.

Louise Primdahl kan mærke, at færre kolleger holder rygepause efter forbuddet.

Og de færre rygepauser glæder kommunaldirektør Mads Gammelmark.

- Vi er her for at være på arbejde, og det handler om, og hvordan vi er på arbejde for skatteborgernes penge, siger han og uddyber:

- Det stemmer efter vores opfattelse utrolig dårligt overens med en god professionel kontakt med borgerne (at bruge arbejdstiden på rygepauser, red.), siger han.

KL: Kommunerne bør tage ansvar

Kommunernes Landsforening er en del af ’Røgfri Fremtid’, hvor målet er en røgfri generation i 2030. Derfor opfordrer den kommunerne til at tage stilling til en rygepolitik for deres ansatte.

Formand for sundheds- og ældreområdet i Kommunernes Landsforening, Jette Skive (DF), understreger, at KL hverken kan eller vil tvinge den enkelte kommune til at indføre rygeforbud. Men opfordringen er klar – man bør som kommunal ansat ikke ryge i arbejdstiden.

- Som kommune sender man det signal, at man kerer sig om sine medarbejdere, og jeg finder det naturligt, at man ikke bare sidder med hænderne i skødet og ser på, at 13.500 mennesker hvert år dør af den her forgiftning, siger Jette Skive.

Glæde hos Kræftens Bekæmpelse

Skive Kommune er en af de kommuner, som i øjeblikket diskuterer, hvordan et rygeforbud kan strikkes sammen, og om det skal være for alle ansatte i kommunen eller målrettes for eksempel ældre-, børn- og ungeområdet.

- Jeg ved godt, at nogle vil sige, at ’vi selv har ansvaret for vores eget liv’, men jeg synes, det er vigtigt, at vi som kommune tager hånd om, at medarbejderne ikke gør det, siger Niels Ole Nielsen (A), der er formand for sundhed social- og forebyggelsesudvalget i Skive Kommune.

Han peger blandt andet på, at det kan være en hjælpende hånd til dem, som ønsker at stoppe, men også at det kan spare kommunekassen for blandt andet indlæggelser.

At flere kommuner tilslutter sig rygeforbuddene, glæder Kræftens Bekæmpelse. Det siger projektleder Niels Them.

- Hvis vi skal bruge billedet med ketchupflasken, så føler jeg, at ketchuppen kommer væltende ud af flasken i øjeblikket. Der er stort set ikke en uge, uden at der er byråd, som diskuterer røgfri arbejdstid, siger han.

Der er ikke lavet større undersøgelser på, om rygeforbuddene i kommunerne virker. Men ifølge Kræftens Bekæmpelse har næsten hver fjerde i Aarhus Kommune kvittet smøgerne efter rygeforbuddet.

- Der er ingen tvivl om, at en røgfri arbejdsplads, hvor kollegerne ikke ryger, gør, at det er meget lettere at komme i mål med ens ønske om at blive røgfri, siger Niels Them.

Struer overvejer at stramme igen

I Struer Kommune overvejer man at stramme rygereglerne fra 2014, så det også bliver forbudt at stemple ud i arbejdstiden i forbindelse med rygning.

- Vi har erkendt, at det er tid til at revitalisere vores rygepolitik, og at den slags ting har brug for et spark bagi engang imellem, siger Mads Gammelmark.

Den melding ærgrer indkøbskonsulent Louise Primdahl.

- Så må jeg jo lade være med at ryge. Men jeg synes da, det er træls, og jeg synes, det er en skam, hvis det er sådan, at man ingenting må, siger Louise Primdahl.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter