Seks uger til EP-valg: Nu kan du sende din stemme med posten

Der er åbnet for stemmeboksene til Europa-Parlamentsvalget.

På biblioteket i Struer tilbyder Berit Volder Kjær en hjælpende hånd til vælgerne. (Foto: Thomas Bach Poulsen)

Persondataloven, sommertid, fiskekvoter og barselsregler er nogle af de emner, Europas politikere forhandler om i Bruxelles.

Og selvom der er halvanden måned til Europa-Parlamentsvalget, har du fra i dag mulighed for at aflevere en brevstemme på den, du gerne vil have til at repræsentere Danmark de næste fem år.

Fra i dag kan alle tage et smut forbi det lokale borgerservicekontor eller bibliotek og udfylde en stemmeseddel, som sendes afsted med posten.

Det ser de mere og mere af på biblioteket i Struer, fortæller Anette Jul Mortensen, der er centerchef for arbejdsmarked og borgerservice i Struer Kommune.

- Vi ser en stigende tendens til, at folk brevstemmer. Hvis man eksempelvis er ude at handle, kan man nemt slå et sving ind og få stemt samtidig, siger hun.

Vælgeren går ind i stemmeboksen og sætter kryds på normal vis, hvorefter vedkommende putter stemmen i en konvolut, som afleveres på valgstedet.

Borgerservice registrerer, hvem der brevstemmer, og sender derefter brevet til den kommune, hvor vælgeren bor.

Og når man at fortryde efterfølgende, kan man bare sende en ny stemme afsted.

- Det er den seneste stemmeseddel, som gælder på valgdagen, hvor kuverterne bliver åbnet, siger Anette Jul Mortensen og uddyber:

- De gamle kuverter bliver på samme tid destrueret, så de ikke længere gælder, hvis du har ombestemt dig.

Biblioteket hjælper tvivlere

Biblioteket i Struer tilbyder også en hjælpende hånd, hvis du er i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds.

Det er nemlig et af landets tre Europe Direct-informationscentre, hvor man kan få besvaret de spørgsmål, man kan have om EU.

Der er bøger og brochurer, der kan hjælpe en på vej, men også personale. Ansat til opgaven er blandt andre bibliotekar Berit Volder Kjær.

- Vi får eksempelvis spørgsmål om visumregler og momssatser i Europa, siger hun og uddyber:

- Vi har mulighed for at søge informationerne frem, hvis ikke vi kan dem på fingrene.

Berit Volder Kjær kan derfor trække sig tilbage på kontoret for at finde svar om eksempelvis Europa-Parlementvalgets kandidaters mærkesager.

Til det bruger hun blandt andet sit netværk, bestående af de andre informationscentre i Danmark, Europakommissionen i København og forskellige andre EU-kontorer.

- Jeg ved meget mere om EU nu, end jeg gjorde tidligere. EU-reglerne er der jo tusindvis af, hvis ikke millioner, siger Berit Volder Kjær.

Brevstemmerne skal udfyldes og sendes senest torsdag den 23. maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk