Selvom de lovede at stoppe: Kommuner hælder stadig skattekroner i sorte aktier

Trods løfter om grøn politik, bod og bedring poster 9 af 20 kommuner stadig skattekroner i olie- og gasgiganter.

11 kommuner har siden sidste år droppet at investere i nogle af de 100 olie- og gasselskaber, der på verdensplan udleder mest CO2.

Selvom mange danske kommuner slår sig op på grøn miljøpolitik, så sender en række af dem skattekroner direkte i lommen på olie- og gasgiganter.

Ni kommuner har gennem investeringsforeninger aktier i flere af de 100 olie- og gasselskaber, der på verdensplan medvirker til mest CO2-udledning. Det sker, selvom flere af dem allerede sidste år lovede at droppe de såkaldte sorte aktier.

Det viser aktindsigter i kommunernes investeringsporteføljer, som DR Midt & Vest har fået.

- Investeringerne er problematiske, fordi dansk klimapolitik står og falder med, at Danmark kan gå foran som et godt eksempel, fortæller Anders Larsen, ekstern lektor på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet.

- Vi forventer, at kommuner ikke træffer hurtige hovsa-investeringer, men at de netop træffer mere langsigtede, fornuftige dispositioner end olie og gas, siger Steen Vallentin, lektor på Copenhagen Business School og tilknyttet center for virksomheders sociale ansvar.

Holstebro og Egedal kommuner er to af dem, der har investeret skattekroner i olie- og gasgiganter. Det er blandt andet Shell, Exxon og Lukoil.

Begge borgmestre lovede ellers for mere end et år siden at se på investeringerne. I Holstebro forklarede borgmester H.C. Østerby (S), at de fossile investeringer 'ikke matcher kommunens grønne politik.'

Har I slet ikke talt om det i løbet af det år, der er gået?

- Det har været oppe at vende én gang. Vi fik, hvad skal vi sige, lavet en principbeslutning på noget, og det er så det, siger han.

H.C. Østerby henviser til proportionerne i sagen.

- Jeg er glad for, at vi har så lille en investering på under en million kroner. Den lille del ændrer ikke ved, hvor grøn en kommune Holstebro er, siger han.

I Egedal Kommune påpeger borgmester Karsten Søndergaard (V), at kommunens investeringer i sorte aktier udgør en andel på én procent.

- Så vi skal også lige have det her ned i nogle proportioner, hvor det hører hjemme, siger han.

Vil tage det op igen

Egedal Kommune er i gang med at droppe investeringerne med det udgangspunkt, at problemet skulle være løst inden nytår. Imens lover Holstebro-borgmester H.C. Østerby igen at tage de fossile investeringer op på et økonomiudvalgsmøde.

- Vi tager det som et egentligt beslutningspunkt på vores kommende økonomiudvalgsmøde. Det her handler også om, hvad vi gerne vil signalere, siger han.

Men forsinkelsen i borgmestrenes løfter imponerer ikke eksperterne.

- Det er tyndt, at de på et år ikke har fået samlet sig sammen til at lave en strategi på det her felt, som matcher regeringens, EU's og borgernes holdninger, siger Anders Larsen.

11 kommuner har droppet sorte aktier

Det er nemlig forholdsvis enkelt for en kommune at trække sig fra investeringer i olie- og gasgiganter.

Af de 20 kommuner, som havde aktier i fossile selskaber sidste år, er der ifølge DR Midt & Vests gennemgang af kommunernes aktieporteføljer 11 kommuner, som har droppet de sorte aktier.

- Det her politikområde er virkelig nemt at håndtere i forhold til beskæftigelse, skoler og andre miljøområder. Det kræver bare, at man siger til ens kapitalforvaltere, hvilke rammer de skal investere indenfor, og så burde det fungere, forklarer Anders Larsen.

Med andre ord en formsag, der i princippet kan klares på ét økonomiudvalgsmøde. Det har de eksempelvis gjort i Viborg, hvor de i alt har investeret 23 millioner kroner i aktier.

- Vi var ikke klar over det, indtil I påpegede, at Viborg er en af de mest sorte kommuner i forhold til miljøet, når det gælder aktieinvestering. Så gik vi ind og kiggede på det og har valgt en ny strategi, sagde Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V), dengang.

De to eksperter kalder det 'positivt', at flere kommuner har vinket farvel til de fossile selskaber, og at endnu flere er på vej.

Steen Vallentin påpeger, at der slet ikke er grund til at investere i 'sorte aktier', for der er større perspektiver i grønne investeringer.

- Der findes en masse alternative investeringsmuligheder. Det er oplagt at sende et signal om, at man hellere vil investere i vedvarende energi, som alt andet lige vurderes at have et større vækstpotentiale, siger han.

Rettelse i grafik: 'Lyngby-Taarbæk' optrådte på grafikken "De har droppet sorte aktier". Der er en fejl. Der skulle i stedet stå 'Næstved'. Opdateret klokken 13.50

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk