SF: Ny miljøminister bør straks rydde op i gammelt giftdepot

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, har kaldt den nyudnævnte minister, Venstres Esben Lunde Larsen, i forespørgselsdebat.

Cheminovas gamle giftdepot ved Høfde 42 på Harboøre Tange trænger stadig til en oprydning. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Den nye miljø- og fødevareminister bør straks rydde op på det omstridte giftdepot på Harboøre Tange, mener SF. Lossepladsen, der ligger på Høfde 42, er tidligere blevet brugt som giftdepot.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, har kaldt den nyudnævnte minister, Venstres Esben Lunde Larsen, i forespørgselsdebat i folketingssalen torsdag for at få svar på, hvad han vil gøre ved det.

- Der er jo ingen tvivl om, at hvis den grund havde ligger på Amager Strand, så var den blevet ryddet op. Og det kan jo ikke passe, at fordi tingene ligger i Vestjylland, kan vi ikke få løst problemet, siger Pia Olsen Dyhr.

Det var helt tilbage i 1950'erne og 60'erne, at først Cheminova og siden den danske stat brugte Høfde 42 til giftdepot.

- Man må jo håbe på, at en minister, der er valgt og opvokset i Vestjylland, har en særlig interesse også for at løse de problemer, der er i Vestjylland, siger SF'eren.

Først i 2019 er der planlagt forhandlinger om det økonomiske bidrag til regionerne, der har til opgave at rense forurenede grunde.

- Hvis Høfde 42 glider ud i Vesterhavet, så vil det få konsekvenser for vores dyreliv. Det vil få konsekvenser for de fisk, som der bliver fisket i Vesterhavet, siger Pia Olsen Dyhr.

Et flertal af politikerne i Region Midtjylland mener, at oprydningen af Høfde 42 skal fremskyndes og har tidligere sidste år bedt staten og private fonde om at skaffe penge.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.