Sherlock kan nu få dansk pas: 'Nu har jeg sikret mig, at jeg kan blive i Danmark'

Antallet af briter, der ønsker dansk statsborgerskab, er mere end tredoblet på grund af brexit.

Gary Jon Sherlock ryster lidt på hånden, da han skriver under på, at han vil overholde grundloven.

- Det er et stort øjeblik, at det er lykkedes at blive dansk statsborger, siger han.

Vi er til grundlovsceremoni på Holstebro rådhus.

Efter 28 år i Danmark har britiske Gary Jon Sherlock besluttet at supplere sit britiske statsborgerskab med et dansk. Det er i høj grad Storbritanniens farvel til EU, der har fået ham til at tage skridtet.

- Det her betyder, at det er mig, der bestemmer. Det er tryghed, siger han.

Vil bevare EU-rettigheder

Storbritanniens brud med EU har skabt usikkerhed blandt mange af de 18.500 herboende briter.

De frygter, at de med brexit mister rettigheder, pension og muligheden for at blive i Danmark.

Derfor søger et støt stigende antal briter om dobbelt statsborgerskab, som har været muligt i Danmark siden 1. september 2015.

De nyeste tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet viser, at 489 briter frem til oktober 2019 har fået dansk statsborgerskab. Det er mere end en tredobling i forhold til for to år siden, hvor 134 briter blev danskere.

- Jeg tror ikke, man vil sende os hjem, men man ved aldrig. På den her måde har jeg gjort, hvad jeg kan for at blive, siger Gary Jon Sherlock.

Gary Jon Sherlock fik både borgmesterhåndtryk og en bog om Holstebro, da han ved grundlovsceremonien på Holstebro Rådhus blev dansk statsborger. (Foto: Troels Esmarch - DR)

Han vil hurtigst muligt kontakte Borgerservice i Holstebro Kommune, så han kan få det fysiske bevis på sit danske statsborgerskab: Et dansk pas.

- Det er meget nemmere, når mig og min familie kan rejse rundt i Europa på dansk pas, siger han.

Minister: Ingen grund til bekymring

Briterne stemte for at forlade EU 23. juni 2016, men forlod først officielt EU 1. februar i år.

Usikkerheden om fremtiden har undervejs fået et rekordstort antal herboende briter til at søge om dansk statsborgerskab, bekræfter udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

- Stigningen er ret markant. Den plejer at være under 100. Nu er den over 500, siger ministeren.

Han tror dog ikke, at stigningen vil fortsætte og påpeger, at der ikke er den store grund til at være bekymret, hvis man som brite allerede bor i Danmark.

- Har man allerede opholdstilladelse i Danmark, får man videreført sine rettigheder. Det har vi sørget for, og vi har på ingen måde tænkt os at ændre det, siger Mattias Tesfaye.

For nye briter, der ønsker at indvandre til Danmark, ser situationen dog ganske anderledes ud.

- Efter 1. januar 2021 er de tredjelandsborgere. Så gælder samme regler for dem som alle andre, der indvandrer fra lande uden for EU, siger ministeren.

Han har selv talt med en del herboende briter, der har søgt dansk statsborgerskab og anerkender, at brexit har skabt usikkerhed blandt dem.

- Det er forståeligt, for hele brexit har været en turbulent proces. Har de lyst til at blive danske statsborgere og kan leve op til reglerne, er de velkomne.

I alt bor 18.500 britiske statsborgere i Danmark.