Sidder skulder ved skulder i retten: Ofre vil ændre syn på digitale krænkelser

Ret usædvanligt har en lang række forurettede for en 27-årig mands digitale krænkelser stået frem. I dag fortsætter sagen ved Retten i Herning.

Grafik: Signe Heiredal

Skulder ved skulder har en lang række ofre for en 27-årig mands digitale krænkelser fulgt retssagen, som i dag fortsætter ved Retten i Herning.

Kvinderne har blandt andet oplevet at få stjålet private og intime fotos. Ved at sidde sammen på tilhørerrækkerne i retssalen har de fået en form for fællesskab, som har givet dem mod til at stå frem og fortælle, at de har været udsat for digitale krænkelser.

At kvinderne står frem, er udtryk for en markant ændring. Det siger Miriam Michaelsen, stifter af Digitalt Ansvar og bistandsadvokat for en del af kvinderne.

- For mig, der har arbejdet med det her i mange år, har det kæmpestor betydning, at flere kvinder siger højt, at de har været udsat for noget ulovligt. Det viser, at det er lykkedes os at få ændret synet på den her kriminalitet.

Hun kalder åbenheden for "et grundlæggende paradigmeskifte".

– Det er et paradigmeskifte hos mange mennesker - både børn og kvinder - som siger, at det her er min krop. Jeg bestemmer, hvem der må se den. Og hvis nogen tager kontrollen over den, har jeg ret til at sige fra og sige stop. Og jeg har ret til at få hjælp.

En af kvinderne, som har valgt at være til stede i retssalen i Herning og fortælle om sin sag, er 24-årige Victoria fra Vestjylland. Hun har oplevet, at den tiltalte har skaffet sig adgang til hendes private fotos uden samtykke. Fællesskabet med de andre kvinder i retten er vigtigt for hende.

- Det giver en følelse af, at man ikke er den eneste, der har været udsat for det her. Det giver fællesskab og sikkerhed i, at man tør stå frem og sige, at det her er også sket for mig. Og støtte op om de andre, siger hun.

Hun ønsker ikke at stå frem her i artiklen med efternavn, fordi hun er bekymret for, at hendes billeder vil blive søgt frem på internettet, men DR kender hendes fulde identitet.

På de sociale medier har kvinderne fra sagen i Herning lavet grupper for at støtte hinanden. Flere har, ligesom Victoria, givet interviews, hvor de har fortalt, at har været udsat for en digital krænkelse.

Netop denne åbenhed er med til at ændre synet på seksuelle krænkelser, siger advokat Miriam Michaelsen.

- For fem år siden kaldte man det "hævnporno" eller "ulovlig deling af sexvideoer". I dag hedder det "digitale krænkelser".

Hun peger selv på MeToo-bølgen og tv-vært Sofie Lindes tale ved Zulu Comedy Galla i 2020 som en forklaring på holdningsændringen.

- Det handler om at tage kontrollen tilbage, når de forurettede siger højt "Det er min krop. Det er mine billeder. Jeg bestemmer, hvem der må se dem", siger advokaten.

Metoo har banet vejen

Metoo-bevægelsen har gjort det nemmere for kvinder, som har været udsat for digitale krænkelser at stå frem. Det vurderer ph.d. fra Aarhus Universitet, Signe Uldbjerg Mortensen, som gennem fire år har specialiseret sig i netop ofre for digitale krænkelser.

- Jeg ser helt tydeligt, at der er sket en ændring i, hvor modige kvinder er i forhold til at træde frem. Dem, der har oplevet krænkelser de senere år, har meget mere oplevelsen af, at der er et netværk og en offentlighed, der vil bakke dem op, hvis de står frem.

-Hvorimod dem, der blev udsat for det her for nogle år siden, var meget mere i tvivl om, om de ville få opbakning, siger hun.

Hun kalder det rigtig vigtigt, at kvinderne fra sagen i Herning står frem.

- Jeg tror, at det kommer til at påvirke andre unge piger, som har været udsat for de her ting og give dem mod til at stå frem. Man baner vejen for de næste ofre, men man baner også rigtig meget vejen for sig selv. Fordi det også bliver en mulighed for selv at tage magt over den fortælling, der er ens krop og ens seksualitet, når man har været udsat for sådan en krænkelse.

Advokat Miriam Michaelsen håber også, at sagen fra Herning kan få betydning for fremtidige sager af denne karakter.

- At kunne sige at jeg har oplevet det her, og jeg har brug for hjælp. Det er sådan, man forhåbentligt får stoppet en gerningsperson meget tidligere i fremadrettede sager, siger hun.

I dag fortsætter retssagen mod den 27-årige mands digitale krænkelser af mere end 500 kvinder. Her skal de første kvinder i sagen afhøres.

Rettelse: Det fremgik tidligere af faktaboksen, at den anklagede er tiltalt for at have delt 17.500 billeder og videoer af 514 kvinder. Anklageskriftet er justeret, så det nu er 18.000 billeder/videoer og 518 kvinder.