Simpel urinprøve kan afsløre kræft: Mænd slipper for 10 stik i prostata

Region Midtjylland er i øjeblikket i gang med at teste en ny metode, som gør det lettere at afsløre prostatakræft.

En urinprøve kan afgøre, om mænd har kræft i prostata. (Foto: © Signe Heiredal)

Hvert år rammes 4.500 mænd af prostatakræft, og dermed er det den hyppigste kræftform blandt danske mænd. Og det er en længere og ubehagelig proces at få konstateret sygdommen.

Men Region Midtjylland er nu i gang med et pilotprojekt, hvor en simpel urinprøve kan skelne mellem raske mænd og patienter med prostatakræft.

På den måde kan patienter med mistanke om prostatakræft undgå unødvendige og smertefulde biopsier.

- Projektet henvender sig til mænd, som af en eller anden grund kunne være bekymret for, om de har prostatakræft, fortæller Bodil Ginnerup Pedersen, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og en af forskerne bag projektet.

Den hidtidige undersøgelse, som er standard i Danmark i dag, er både mere usikker og meget smertefuld for mænd, der har mistanke om prostatakræft:

- Hvis der er mistanke om prostatakræft, bliver der taget en blodprøve, og hvis den blodprøve er forhøjet, vil patienten typisk blive henvist til en urinvejskirurgisk afdeling. Hvis den er gentaget forhøjet, og man opretholder mistanken om prostatakræft, så vil man foretage biopsitagning fra prostata, og det gør man gennem endetarmen ved 10 til 12 tilfældige indstik i prostata, fortæller Bodil Ginnerup Pedersen.

At få foretaget en biopsi i prostataen er ubehagelig, og det er ikke sikkert, at de mange stik i prostata gennem endetarmen afslører, om kræftformen er aggressiv eller hører til den ikke-agressive form for prostatakræft.

- Vi ved, at der er en vis risiko for, at man kan ramme ved siden af, og det er ikke altid man får ramt det område af tumoren, der er mest aggressiv, fortæller Bodil Ginnerup Pedersen.

Kan nøjes med at stikke to til tre gange

Med den nye metode med en urinprøve tilbyder man i første omgang en MR-skanning, og hvis man derefter har mistanke om prostatakræft, laver de en målrettet biopsitagning.

- Det vil sige, at vi kan nøjes med at stikke to til tre gange i stedet for 10 til 12 gange, fordi vi gør det så målrettet, fortæller Bodil Ginnerup Pedersen.

Den nye test er i endnu nogle år et forsøg, da der skal 1.000 patienter til for at få den nye undersøgelsesform godkendt.

Stik i prostata gennem endetarmen afslører, om kræftformen er aggressiv eller hører til den ikke-agressive form for prostatakræft. (Foto: © (Grafik) Signe Heiredal)
Stik i prostata gennem endetarmen afslører, om kræftformen er aggressiv eller hører til den ikke-agressive form for prostatakræft. (Foto: © (Grafik) Signe Heiredal)