Skoleelever får 200.000 skattekroner i hænderne: Fedt at få det ansvar

Elever fik rigtige penge mellem hænderne - og prioriterer aktiviteter, der giver eleverne sammenhold.

Cecilie Hovgaard og Noa Al-Maliki var politikere for en dag - og var med til at beslutte, hvordan 200.000 kroner skulle fordeles. (Foto: Skive Kommune)

Hvad gør man, når man får muligheden for at fordele 200.000 kroner - men der er ønsker om alt fra sofaer til elevskabe, der løber op i 500.000 kroner?

Eleverne i Skive Kommune har indtaget byrådssalen til "parlamentsdag" og har haft rigtige penge mellem hænderne - og fordelt dem, så det kommer flest elever til gavn og glæde.

Og valget faldt på ting, som gør skoledagen lidt sjovere og giver sammenhold mellem eleverne.

- Vi prioriterede mest til aktiviteter, som kan samle folk i frikvartererne eller i gruppearbejde, noget der giver sammenhold og ting til skolen, så man lettere kan komme ud at bevæge sig, siger Cecilie Hovgaard, der går i 9. klasse på Breum Skole.

Alene det at indtage politikernes stole og tænde mikrofonen var med til at gøre det hele mere virkeligt.

- Det var en kæmpe stor oplevelse, fordi jeg gerne vil være politiker. Jeg fik kæmpet og holdt fast i alle mine ord og mine grunde til, hvorfor hver skole skulle have de penge, fortæller Noa Al-Maliki, der går på Brårup Skole.

Cecilie Hovgaards skole kom til mødet med et ønske om nye sofaer, nye bænke udenfor og bolde til indvielse af skolegården. Og de fik det hele.

- Vores argumenter om at vi er mange elever på skolen, at de mindre elever ville få glæde af det, og at vi gerne ville have nye sofaer, fordi de gamle var slidte, var åbenbart gode nok, siger Cecilie Hovgaard.

Lærer at forstå demokratiets spilleregler

Et af formålene med dagen er, at eleverne forstår demokratiet spilleregler og øver det på egen krop og med rigtige penge.

Det fortæller Stine Østergård Rasmussen om Skive Kommunes parlamentsdag.

- De lærer at tænke ud over sig selv, og de lærer i selve forhandlingerne, at man er nødt til at indgå kompromiser, fordi der er søgt om næsten 500.000, og der er kun 200.000, siger Stine Østergaard Rasmussen, der er elevrådskoordinator i Skive Kommune.

Og det giver eleverne noget af en opgave.

- De skal også tænke ud over sig selv og finde noget, som kommer mange til gavn, siger Stine Østergaard Rasmussen.

Ifølge Cecilie Hovgaard, har det lært eleverne om, hvordan demokratiet fungerer i praksis, når der skal indgåes kompromiser.

- Det vil jeg helt sikkert mene. Nu prøvede vi selv at debattere og høre både de gode og knap så gode argumenter og at vælge, hvem der skulle have pengene.