Skolekonkurrence gav Nicolai lynkarriere: - Det er sindssygt at være verdens bedste murer

Youtube-videoer og udlandsrejser: DM i Skills blev en karrierekanon for murer Nicolai Asmussen.

Flere hundrede unge håndværkere konkurrerer om at blive de bedste inden for deres fag, når der i dag er Danmarksmesterskaber i håndværk, DM i Skills i Herning.

Og der er mere at vinde for de unge håndværkere end bare æren. Det er 29-årige Nicolai Asmussen fra Holstebro et bevis på.

Han blev kåret som landets bedste murer ved det første DM i Skills tilbage i 2011, og efterfølgende løb han også med titlen som verdens bedste murer ved VM i London, Worldskills.

- Alt, jeg laver nu, er på baggrund af sejren til DM og senere Worldskills. Det har åbnet rigtig mange døre, siger Nicolai Asmussen.

Han vurderer selv, at han har fået flere og langt mere avancerede opgaver, fordi han har fået kvalitetsstemplet "verdens bedste murer". Et brand, han i høj grad også bruger i hverdagen i sit eget firma og med sin hjemmeside verdensbedstemurer.dk. Samtidig gav Skills ham et stort netværk.

- Skills har åbnet rigtig mange døre, og jeg har fået en masse kontakter, som jeg bruger i dagligdagen i dag.

Han er blandt andet teamleder for de danske landshold i Skills. Han har også fået opgaver som sælger og gør-det-selv youtube-guide for nogle af de firmaer, der sponsorerede ham til verdensmesterskabet.

Selvom titlen som Verdens bedste murer efterhånden er godt syv år gammel, så tænker Nicolai Asmussen stadig på det dagligt.

- At være verdensmester i det, man lever af - det er jo helt sindssygt, siger han.

I dag kan han også gribe andet end murerskeen, for eksempel kan han hjælpe med tømreropgaver. Det kan lade sig gøre, fordi han fik nye kompetencer i Skills-konkurrencerne, hvor han også holdt øje med tømrernes teknikker.

Nicolai Asmussen mener, at en konkurrence som DM i Skills er en god mulighed for at vise, at arbejdet som håndværker lige så vel kræver et godt hoved som gode hænder.

- Jeg tror, at de unge får øjnene op for, at en håndværker ikke er dum, men skal tænke mere, end man tror, siger han.

Og branchen skal følge op ved at turde give de unge håndværkere mere ansvar.

- De unge har lyst til at blive værdsat for, hvad de kan. De vil ikke bare have at vide, at nu skal du gøre det og det. Vi skal give de unge mere ansvar, siger Nicolai Asmussen.

Hans bedste råd til årets deltagere i DM i Skills lyder på at være ligeglad med tilskuerne og holde sig fokuseret hele tiden.

- De skal være inde i deres egen lille boble og glemme alt om, at mor eller bedstefar kigger på fra sidelinjen. Men de vinder kun, hvis de op til konkurrencerne har trænet nok, siger Nicolai Asmussen.

De dyster til DM i Skills

  • Alubygger, anlægsgartner, anlægsstruktør, autolakerer, automatiktekniker, bager, blomsterdekoratør, brolægger, bygningsmaler, bygningssnedker, bygningsstruktør, detailhandel, elektriker, ernæringsassistent, flisemurer, frisør, glarmester, gourmetslagter, grafisk tekniker, gulvlægger, industritekniker, karrosseritekniker, klejnsmed, kok, konditor, kosmetiker, maskinsnedker, mediegrafiker, murer, møbelsnedker, møbelpolstrer, personvognsmekaniker, receptionist, smørrebrød og catering, social- og sundhedsassistent, tagdækker, teknisk isolatør, tjener, tækkemand, tømrer, urmager og VVS-energispecialist.