Skovsvin smider rottegift og saltsyre i naturen

Nu har en kommune fået nok. De jagter en miljøsynder, der har smidt saltsyre i naturen, og skovsvin er et problem i hele landet

  • I plantagen havde skovsvinene blandt andet smidt rottegift. (Foto: Martin Meisler Elmholdt-Svendsen © Holstebro Kommune)
  • Oprydningsholdet fandt også en spandfuld saltsyre. (Foto: Martin Meisler Elmholdt-Svendsen © Holstebro Kommune)
  • Oprydningen er dyr, i forhold til, hvis synderen i stedet var kørt på lodsepladsen. (Foto: Martin Meisler Elmholdt-Svendsen © Holstebro Kommune)
1 / 3

Holstebro Kommune forsøger at finde skovsvin ved at offentliggøre billeder taget tidligere på ugen. Her fandt kommunen flere hundrede kilo affald smidt i Søndre Plantage i Mejldal.

I bunken var der blandt andet en cykel og en påhængsmotor - men også farligt affald som rottegift og saltsyre.

- Det er ærgerligt for naturen, og det er ærgerligt, at nogen kan finde på det, siger Martin Meisler Elmholdt-Svendsen.

Han er skov- og landskabsingeniør i Holstebro Kommune, hvor de nu forsøger at finde synderen bag affaldet i Søndre Plantage.

Synderen skal findes

Kommunen formoder, at alt affaldet stammer fra den samme trailer, som har dumpet det af. Nu håber han på hjælp til at opspore den skyldige.

- Så vi kan sende regningen til synderen. For lige nu er det os alle sammen, der betaler for oprydningen, siger ingeniøren.

Holstebro Kommune samler hvert år 128 tons affald i naturen og på byens veje og stræder - og der bliver fundet lidt af hvert.

- Det er alt fra husholdningsaffald og tøj til en vaskemaskine eller tørretumbler, der lige er dumpet af. Det er meget forskelligt. Så vi bruger rigtig mange penge og ressourcer på det her, siger Martin Meisler.

Skovsvin hærger hele landet

Det koster Holstebro Kommune 2,8 millioner kroner hvert år at gøre rent efter os alle sammen - en regning der tikker ind i alle landets kommuner.

Projektleder for affald i Danmarks Naturfredningsforening, Ole Laursen, fortæller, at de hvert år samler flere hundrede tons affald op.

- Vi kan tydeligt se, at det ikke er et problem, som hører til i særlige områder. Det sker over hele Danmark, fortæller han.

Miljøfarligt affald dukker op i naturen hver måned

I Holstebro Kommune er aflæsninger på flere hundrede kilo ikke ualmindelige.

- Vi ser det 10-20 gange om året, desværre. Men der er ingen grund til det, for man kan jo bare køre ud på genbrugspladsen for at aflevere det, siger Martin Meisler

Og affald som det, der blev kylet af i Søndre Plantage, kan gøre stor skade på naturen.

- Det kan jo ikke udelukkes at der er dryppet saltsyre og malingrester ned på jorden og ligger der efterfølgende, fortæller han.

Facebook
Twitter