Skuffede ja-borgmestre efter nej til sammenlægning af kommuner

Særligt Struer var imod fusionen, fordi de ifølge Holstebro-borgmesteren ikke troede, at 'storebroren' ønskede dem.

Holstebro-borgmester H.C. Østerby stemte ja til kommunesammenlægning her på Musikteatret i Holstebro. (© Astrid Skov Andersen - DR Midt & Vest)

Borgerne i Struer sagde et rungende nej til forslaget om at slå sig sammen med Holstebro Kommune ved torsdagens folkeafstemning om en kommunesammenlægning. Og det til trods for at begge borgmestre i de to kommuner har kørt en heftig ja-kampagne.

Venstre-borgmester i Struer, Mads Jakobsen (V), fik den største lussing af sine borgere, da hele 67,9 procent stemte nej til kommunefusionen. Ifølge borgmesteren kommer Struer styrket ud af processen.

- Det har vakt en følelse til live, som vi ikke har kunnet mærke før: En stolthed og en samlingskraft, som vi godt kan slå på bagefter, siger han.

Har du ikke totalt fejllæst dine borgere?

- Borgerne har talt meget klart. Vi skal tage udgangspunkt i de værdier, vi har her i Struer, og de styrker og kompetencer skal vi bygge videre på fremover.

I Struer stemte 67, 9 procent nej, og 32,1 procent stemte ja. I Holstebro var løbet mere tæt. Her stemte 54,8 procent nej, mens 45,2 procent stemte ja.

Også Holstebros borgmester, H.C. Østerby (A), var ærgerlig over valgresultatet. Han peger på lillebror-storebror-retorikken som den afgørende faktor.

- Der har været en meget hård tone i Struer. Inden for de sidste fjorten dage er den blevet værre og værre. Jeg tror, at det har påvirket de borgere i Holstebro, der har været i tvivl. Jeg tror, at de tænker: Hvorfor skal vi tage en nabo med, som ikke ønsker os og tror, at vi vil stjæle både rådhus og gymnasium fra dem? Lød det fra H.C. Østerby umiddelbart efter, at valgresultatet stod klart.

Folkeafstemningen om kommunesammenlægningen kunne mønstre en tårnhøj valgdeltagelse på 80,2 procent.

Facebook
Twitter