Slagterifusion får skærpet opmærksomhed fra konkurrencemyndigheder

Den nye slagterifusion mellem Danish Crown og Tican bliver dominerende på markedet. Derfor kan den forvente skærpet opmærksomhed fra konkurrencemyndighederne, forudsiger en ekspert.

Slagteridirektør på Tican, Ove Thejls, viser direktøren for Landbrug og Fødevarer, Karen Hækkerup, rundt på slagteriet i Thisted.

Der er udsigt til løftede øjenbryn fra konkurrencemyndighederne. Den store slagterifusion mellem Danish Crown og Tican vil få skærpet opmærksomhed.

Det forudsiger professor Peter Møllgaard fra Copenhagen Business School, som er en af landets førende eksperter i konkurrencelovgivning.

- Det bygger jeg på, at det er en øget koncentration i markedet. Sidste gang, Danish Crown fusionerede, var der også løftede øjenbryn hos konkurrencemyndighederne. Derfor tror jeg, at der vil være skærpet opmærksomhed i denne sag, siger han.

Monopol ikke tilladt

Frygten er, at når de to slagterier slår sig sammen, bliver de så stærke på markedet, at de nærmer sig et monopol.

De fusionerende slagteriselskaber har selv undersøgt konkurrenceforholdene, inden de præsenterede fusionsplanerne.

Her er vurderingen altså, at fusionen vil blive godkendt. Men Peter Møllgaard forudsiger, at der kan blive stillet modkrav:

- Hvis myndighederne vurderer, at fusionen skaber konkurrencemæssige problemer, så vil man typisk stille krav om frasalg af en del af virksomheden. Det kan for eksempel være enkelte slagterier, siger professoren.

Mangler stadig godkendelse

Inden fusionen kan træde i kraft, skal den godkendes af begge slagteriselskabers andelshavere.

Og fusionen er dyr for Ticans svineproducenter.

Sammenlignet med i dag, får de 25 øre mindre pr. kilo gris det første år, og 10 øre mindre det andet år. Det kan presse nogle landmænd så hårdt, at de må lukke.

Fusion koster svineproducent besætningen

Søren Bonde Larsen er Ticans største leverandør med 100.000 slagtesvin om året. Han er ikke fan af fusionen:

- Det koster mig tæt på 3 millioner kroner på to år. Så bliver vi nødt til at lukke produktionen. Så stort et tab kan vi ikke holde til, siger landmanden.

Han har de seneste år har tjent for lidt til at dække det tab, han vil få ved en lavere kilopris.

Overvejer at eksportere til Tyskland

Derfor overvejer han at melde sig ud af Tican for at redde besætningen.

- Så skal grisene jo eksporteres til Tyskland, for vi har ikke andre slagterier herhjemme, siger Søren Bonde Larsen.

I aften skal Ticans formand, Jens Jørgen Henriksen, stå på mål for fusionen overfor Ticans 277 andelshavere. De skal endeligt vedtage fusionen 26. marts.

Hvis den danske konkurrencestyrelse godkender fucionen, skal konkurrencemyndighederne i EU under kommisær Margrethe Vestager godkende fusionen.