Slut med æg fra næbtrimmede høns

Danske Æg, der pakker størstedelen af æg produceret i Danmark, vil fra i dag ikke længere købe æg fra høns, der har fået trimmet næbbet.

Burhøns og økologiske høns har længe ikke fået trimmet næbbet. Nu følger skrabe- og frilandsproducenterne efter. (Foto: © DR- Johnny Krone)

Fra i dag er det stort set slut med æg fra høns, som har fået trimmet spidsen af deres næb som kyllinger.

Brancheorganisationen Danske Æg indfører et totalt stop for køb af æg fra producenter, som laver den såkaldte næbtrimning af hønsene. Det har ellers i mange år været praksis hos producenter af skrabe- og frilandsæg for at undgå, at hønsene tager skade, når de hakker hinanden.

Trimmestop er forberedt grundigt

Men det er slut her fra i dag, 1. juli, fortæller sektorchef Jørgen Nyberg Larsen fra Danske Æg:

- Når svenskerne, østrigerne og økologerne kan, så kan skrabe- og frilandsproducenterne i Danmark også, siger han.

Man ved fra dårlige engelske erfaringer, at et stop for næbtrimning skal forberedes særdeles godt. Men takket være omhyggeligt avlsarbejde og nye arbejdsgange, tror Jørgen Nyberg Larsen, at de danske ægproducenter nu er klar.

Burhøns er ikke blevet næbtrimmet siden en frivillig aftale sidste år. Og hos økologiske høns er næbtrimning helt forbudt. Nu får de små skrabe- og frilandskyllinger også lov til at have deres naturlige næb i fred.

Ægproducenter: Næbtrimning stopper kannibalisme

Henning Nielsen fra Fåre ved Lemvig er en af 50 danske ægproducenter, der producerer skrabeæg. Han har 24.000 brune italienere i sit hønsehold, der alle er næbtrimmede.

Han mener ikke, at de små kylllinger lider under at få næbbet trimmet, som foregår hos leverandøren, inden de daggamle kyllinger leveres til ægproducenten.

- Man brænder næbbet en smule, så det rundes og jeg mener ikke, at hønsene lider under det, siger Henning Nielsen.

På spørgsmålet om han nu er nervøs for et stop af næbtrimning, svarer han, at det nok vil gå i langt de fleste hønsehold. Men begynder hønerne først at hakke hinanden, er de ikke til at stoppe.

Fødevareminister: Et fremskridt for dyrevelfærden

Fødevareminister Dan Jørgensen kalder det et fremskridt for dyrevelfærden og godt landmandsskab, at de danske ægproducenter nu stopper med næbtrimning. Ministeren sætter samtidigt gang i et servicetjek af produktionen af æg- og slagtekyllinger.

Danske Æg prakker 95 procent af alle æg produceret i Danmark.

Henning Nielsen fra Fåre ved Lemvig er en af 50 danske ægproducenter, der producerer skrabeæg. Fremover med høner, der har fået lov til at have deres naturlige næb i fred. (Foto: © Steen Færgemand- DR)