Slut med bacon-partikler i børneværelset: Forsøgshuse skal give bedre indeklima

I Holstebro tester man lige nu tre typer af huse i jagten på renere luft inden døre.

Plader af træspåner og højt til loftet er med til at give et bedre indeklima i forsøgshusene i Holstebro. (Foto: Asta Heltborg © DR Midt og Vest)

Bor du i et hus af nyere dato, kan du formentlig glæde dig over både masser af lys, store åbne rum, energivenlige og tætte vægge og vinduer, der holder godt på varmen.

Til gengæld kan behovet for at få luftet ud og komme af med usunde partikler være så meget desto større, end hvis du boede i en utæt gammel rønne.

Det er nemlig ikke alle nye huse, der er lige godt indrettet til at løse den opgave.

Derfor har Realdania opført tre nye boliger for at finde ud af, hvordan man i fremtiden både kan leve energivenligt og samtidig sundt med et godt indeklima.

Det sker ved at udsætte husene for dagligdagens gøremål og se, hvordan det påvirker indeklimaet.

Blandt andet har man stegt bacon i køkkenerne for derefter at måle, hvordan partiklerne fra stegeosen fordeler sig.

- Det midterste hus er bygget sådan, som vi bygger huse i dag, efter de nyeste standarder, men selv der kan vi se, at partikler, som er noget af det, der ikke har været så stor fokus på, breder sig rundt i huset, fortæller arkitekt og projektleder Jørgen Søndermark.

- Op til halvanden time efter steg niveauet af stegepartikler i det fjerneste børneværelse. Det er sådan nogle ting, vi gerne vil have has på, siger han.

Tre familier er forsøgsdyr

Husene blev bygget i 2017.

Først blev de testet uden, at der boede nogen i dem - siden er tre familier rykket ind.

Mens det midterste hus er opført på traditionel vis, har det første hus et lag af teknologi og et avanceret ventilationssystem, hvor man kan måle, hvor der er problemer med mange partikler og høj koncentration af CO2 og fugt, fordi man har sovet eller været i bad.

Herefter kan man sende ny luft derhen, hvor der er behov for det, så den bliver skiftet.

I det tredje hus bor Maiken og Martin Nørgård Nielsen.

Her er der ikke avanceret elektronik, men smarte materialer og indretning, der tager højde for, at partikler nemt kan bevæge sig rundt i huset.

Vil undgå partikler i børneværelset

For eksempel er kogeplader og emhætte ikke placeret på en ø midt i køkkenet, men tæt op ad væggen, så det er nemmere at suge osen op, og der er en skydedør af glas, så man kan lukke af til resten af boligen, når der skal laves varm mad.

- Den madlugt, man plejer at få i hele huset, kan vi faktisk koncentrere rimeligt godt ude i køkkenet, fortæller Martin Nørgård Nielsen.

Derudover er der også lavet et udekøkken, og der er særlige vægplader lavet af træspåner, som kan optage og afgive fugt, så man bedre kan balancere fugtniveauet i huset.

Martin Nørgård Nielsen, der til daglig bor med sin familie i et af forsøgshusene (tv.) i selskab med Jørgen Søndermark (th.). (Foto: Asta Heltborg © DR Midt og Vest)

- I det hus vi står i nu, er vi gået en mere pragmatisk vej for at se på, om vi med indretning og valg af materialer også der kan sørge for, at vi undgår at få den her partikelforurening rundt omkring, specielt i børneværelserne, fortæller Jørgen Søndermark.

Kan sammenlignes med dieselpartikler

Ifølge læge og professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet Torben Sigsgaard er der en stående debat om, hvor farlige partiklerne er for vores sundhed.

Der er dog ingen tvivl om, at de påvirker os.

- Man kan sammenligne stegeos og det fedt, der bliver afbrændt ved høje temperaturer, med dieselpartikler, så det har helt klart en effekt på helbredet. Både hos dem, som er følsomme, ældre med KOL eller børn med astma, men også på os andre på lang sigt, siger han.

Åbn vinduerne og luk døren

De foreløbige resultater af projektet viser, at særligt det, at man har en dør til køkkenet, er en effektiv måde at begrænse partikelspredningen på.

Derudover handler det som i gode gamle dage om at få luftet godt ud.

- Har man ikke et ventilationsanlæg, som skifter luften, så skal man ikke give op og sætte sig og græde. Man kan simpelthen begynde at have et meget bedre udluftningsregime, siger Jørgen Søndermark.

- De gode gamle råd gælder stadig. Luft ud tre gange om dagen, og hvis du steger bacon, så sørg for at have åbne vinduer og luk døren, fortsætter han.

De tre forsøgshuse ligner hinanden udefra. (Foto: Asta Heltborg © DR Midt og Vest)

Realdanias forsøgsprojekt i Holstebro løber tre år endnu. Derudover har foreningen købt tre ældre huse i Randers, hvor man i et tilsvarende projekt vil forsøge at renovere eksisterende huse for at finde vej til et bedre indeklima.