Slut med kold kaffe: Nemt trick hjælper ansatte på rådhuset til at spare penge og forbruge mindre

De ansatte på rådhuset i Ringkøbing hjælper hinanden med små og store klima-tricks, for eksempel kaffevaner.

Porcelænskrus har erstattet papkrus i kantinen på rådhuset i Ringkøbing - og nye vaner sikrer, at langt mindre kaffe bliver smidt ud. (Foto: © Peter Brøndsted - DR Midt & Vest)

Før blev spandevis af kold kaffe hældt ud hver dag på rådhuset i Ringkøbing.

Men det er slut nu.

Med noget så lavteknologisk som en opslagstavle hjælper medarbejderne nemlig hinanden med små bæredygtige ideer, så rådhuset nu sparer både penge og forbruger mindre.

Kaffen er et godt eksempel.

Før tog medarbejderne hver en hel termokande med ind på kontoret. Nu henter de en kop, når de trænger.

- Der har vi sparet op mod 1.000 kroner om ugen, bare på at folk ikke hælder kaffe ud. Det er helt vildt, fortæller en af initiativtagerne, frivillighedskoordinator Emil Sloth Sig.

  • Termokanderne er pakket væk, så kollegerne i kantinen nu tager en enkelt kop med sig ad gangen i stedet for en hel kande. Kaffetypen er blevet skiftet ud med én, der ikke skal være på frys. Det betyder også, at en kummefryser er slået fra. (Foto: © Peter Brøndsted - DR Midt & Vest)
  • Kantineleder Britta Susanne Dyrby hælder langt færre kaffe ud i afløbet, efter kollegerne har vænnet sig til at tage en enkelt kop ad gangen. (Foto: © Peter Brøndsted - DR Midt & Vest)
1 / 2

Kantineleder Britta Susanne Dyrby på rådhuset har også erstattet papkrusene med krus af porcelæn.

- Før købte jeg en ny kasse papkrus hver uge. Det sparer jeg 500 kroner på, og så er det mere miljøvenligt, siger hun.

- I starten var der nogen, der syntes, det var noget underligt noget, men efter kort tid var de kommet ind i en ny vane. Folk har taget pænt imod det.

Ideerne på tavlen er mange og vidt forskellige: Det spænder fra kampagner om at cykle mere på arbejde, ny beplantning på de udendørs fællesarelaer til maden i kantinen.

Tavle gør ideer synlige

Tavlen har gjort, at rådhusets medarbejdere kan hjælpe hinanden til at agere mere bæredygtigt i arbejdsdagen, hvis de har lyst.

- Vi vil gerne have alle vores kolleger med i den grønne omstilling. Så tavlen hænger et sted, hvor mange går forbi hver dag, og der er kommet rigtig mange gode ideer. Det har været helt fantastisk! siger klimakoordinator Pernille Vej Hagen.

På tavlen kan de ansatte på rådhuset komme med gode idéer, og klimakoordinator Pernille Vej Hagen holder overblik over, hvordan det går med forslagene fra kollegerne. Flere ting ér gennemført. (Foto: © Peter Brøndsted - DR Midt & Vest)

Tavlen er med til at gøre 'det der med miljø og CO2' mere synligt og håndgribeligt. Der er dog ingen udsigt til, at hverken porcelænskrus eller de andre små tiltag på tavlen redder verden på én gang, påpeger hun.

- Men måske kan de bane vejen for nogle af de ting, som er større og nødvendige i den grønne omstilling.

Tavlen gør det i hvert fald lettere at gå fra tanke til handling.

- Det har faktisk skabt en del begejstring, at man kan være med til at gøre en forskel, hvis bare man har en god idé, siger Emil Sloth Sig.