Slut med pattegrisehyl: Svineavlere lokalbedøver frivilligt inden smågrise-kastration

Landbruget indfører nu selv krav om lokalbedøvelse. Dyrenes Beskyttelse hilser initiativet velkommen.

Dyreværnsloven tillader kastration af grise uden bedøvelse, men nu stiller landbruget selv krav om, at pattegrisene skal lokalbedøves inden indgrebet. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Det skal gøre mindre ondt på pattegrise at blive kastreret. Derfor har landbruget indført en regel om, at svineproducenter skal lokalbedøve de små hangrise, inden de kastrerer dem.

- Vi indfører frivilligt en regel, som er skrappere end dyreværnsloven, og vi gør det for at vise, at erhvervet gerne vil dyrevelfærd, siger Torben Hauskov, svineproducent og formand for Landsforeningen af Danske Svineproducenter.

Hver dag bliver op mod 40.000 grise kastreret i de danske svinestalde. Det sker for at forhindre ornelugt, som giver kødet en ubehagelig lugt og bismag, når man tilbereder svinekød fra hangrise.

Den danske dyreværnslov tillader, at kastration sker uden forudgående bedøvelse af grisen, hvis det sker inden for pattegrisens første syv levedøgn. Landbruget har nu selv fra årsskiftet indført reglen om, at grisene skal lokalbedøves inden indgrebet.

- Jeg er ikke i tvivl om, at grisen med lokalbedøvelsen har færre smerter og hurtigere kommer ovenpå, siger Torben Hauskov, der dog ikke lægger skjul på, at han helst helt ville undgå at skulle kastrere sine grise.

- Men vi bliver nødt til at gøre det for at skåne forbrugeren for en ubehagelig oplevelse hjemme i køkkenet, tilføjer han.

Dyreværnsorganisation vil have kastration forbudt

Hos Dyrenes Beskyttelse hilser Birgitte Damm, dyrlæge og chefkonsulent for landbrugsdyr, landbrugets nye regel velkommen. Hun kalder det et skridt på vejen mod umiddelbar forbedring af dyrevelfærden. Men organisationen ser helst, at kastration af hangrise bliver helt forbudt i Danmark.

- Vi så gerne, at der blev vedtaget et totalt forbud mod kastration fra 2024 og krav om bedøvelse indtil da. Der er andre lande, hvor man ikke kastrerer grise. Det bør vi også kunne finde ud af i Danmark, siger Birgitte Damm.

Hun nævner som eksempel England, hvor man ikke kastrerer grise.

I Sverige, Norge, Holland og Schweiz er det ulovligt at kastrere grise uden bedøvelse. Til gengæld har Tyskland kort før jul besluttet, at de tyske smågriseproducenter kan fortsætte med at kastrere pattegrise uden bedøvelse frem til 1. januar 2021.

Eksport forhindrer forbud

Et totalt dansk forbud mod kastration er heller ikke muligt på nuværende tidspunkt, fordi Danmark i stor stil eksporterer sit svinekød.

- Vi spiser kun selv ti procent af vores egne grise. Resten går til eksport, hvor vi skal imødekomme krav og ønsker fra vores kunder. Specielt de asiatiske lande stiller krav om ornelugt-frit kød, siger pressechef hos slagterikoncernen Danish Crown, Jens Hansen.

Hos Danish Meat Research Institute forskes der i at spore grise med ornelugt, så man kan sortere dem fra ved slagtning. Men ifølge Jens Hansen er der endnu ingen sikker metode, der kan sikre den danske svineeksport.

Dyrlæge Birgitte Damm fra Dyrenes Beskyttelse kalder det "bestemt realistisk", at ingen danske smågrise i fremtiden behøver at blive kastreret.

- Det er den vej udviklingen går. Der er en stigende interesse for dyrevelfærd. Det mest fornuftige er at holde grisene intakte, så de slet ikke behøver blive kastreret. De vokser i øvrigt også mere effektivt, når de ikke bliver kastreret, siger hun.

Formanden for Landsforeningen af Danske Svineproducenter, Torben Hauskov, siger, at der bliver arbejdet intenst fra branchens side på at komme frem til, at ingen grise længere skal kastreres.

- Men lige nu er lokalbedøvelsen muligheden, siger han.

Siden 1. maj 2018 har økologiske svineproducenter også været underlagt krav om at bedøve smågrisene før kastration.

Facebook
Twitter