Slut med at placere alle demente i samme botilbud

Der er forskel på demente borgere, og det skal der også være på deres botilbud, mener Viborg.

I Danmark er der cirka 87.000 mennesker over 60 år, der har demens.

Demente reagerer forskelligt på lidelsen. Nogle reagerer udadtil med råb og skrig, mens andre trækker sig ind i sig selv.

Derfor skal de også behandles forskelligt, mener Viborg Kommune. I kommunen vil man derfor etablere botilbud til udadreagerende demente på Demenscenter Liselund.

- De kræver nogle andre kompetencer og mere personale omkring dem, i forhold til både at passe på dem og på borgerne omkring dem, fortæller centerleder på Demenscenter Liselund Birgitte Gert.

Nationalt Videnscenter er positiv

Det tiltag synes Nationalt Videnscenter for Demens godt om.

- Hos nogle demente rammer lidelsen hårdt i den forreste del af hjernen. Det er her, hele Emma Gad sidder, og er man ramt her, så kan det være svært at omgås andre, især hvis det er et stort fællesskab, siger Karen Tannebæk, der er uddannelseskonsulent hos Nationalt Videncenter for Demens.

Den udadreagerende adfærd stiller store krav til plejepersonale, men også til de andre beboere.

- De reagerer for eksempel med vrede eller er uhæmmet i deres adfærd, og så kan det være svært at få en god hverdag til at fungere på et større plejecenter med mange demente, siger Karen Tannebæk.

Flere demente skaber behov

I takt med at der kommer flere demente borgere i kommunerne, bliver det i stigende grad nødvendigt at lave mere målrettede botilbud til de udadreagerende demente, mener centerleder på Demenscenter Liselund.

- Der er jo et menneske bag sygdommen, og der skal nogle andre rammer og andre kompetencer til at finde ind til det menneske, hvis man er udadreagerende. Mange gange er udadreagerende ikke så sociale, fordi de trækker sig ind i sig selv. Derfor prøver vi at skabe et tryggere ramme for den demente, så de kan få lov til at være dem selv, siger Birgitte Gert.

Det vides ikke, hvor mange af de omkring 20.000 demente borgere i Region Midtjylland, der har den særlige udadreagerende adfærd.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk