Små poser skal redde liv: Medicin bliver samlet ét sted

Fejlmedicinering var skyld i næsten hver fjerde utilsigtede hændelse på Hospitalsenheden Vest i 2016. Nu skal små medicinposer øge patientsikkerheden.

75-årige Grethe Kirkegaard blev hasteindlagt mandag og havde ikke fået al sin medicin med. Nu har hun fået en af de nye medicinposer. (Foto: © Claus Rud)

Hospitalsenhed Vest sætter nu gang i en kampagne, der skal sørge for færre fejl. Fra i dag bliver 5.000 medicinposer delt ud til patienter, der tager store mængder medicin. Den er beregnet til at være pillernes nye, faste hjem, uanset hvor patienterne opholder sig.

Fejlmedicinering udgjorde i 2016 en fjerdedel af alle utilsigtede hændelser i Hospitalsenheden Vest, og så sent som i forrige uge døde en patient på grund af fejlmedicinering.

En af dem, der fremover får glæde af medicinposen, er 75-årige Grethe Kirkegaard fra Snejbjerg ved Herning. Hun har haft kræft i otte år, og mandag blev hun hasteindlagt på sygehuset.

- Jeg havde min medicin forskellige steder og var ikke i stand til at huske, hvor det ene var, og hvor det andet var. Så jeg fik kun halvdelen med herind, og min mand vidste ikke, hvad jeg skulle have med, fortæller Grethe Kirkegaard.

Medicinposerne skal gøre det nemmere og mere overskueligt for patienterne at få taget deres medicin rigtigt. Så hvis patienten pludselig skal indlægges, er det hurtigt og let at tage posen med, og dermed får man al sin medicin med sig.

Pia Charlotte Kræmer, der er overlæge på onkologisk afdeling på sygehuset i Herning, ser store perspektiver i poserne for både patient og hospital.

- Vi får skabt sikkerhed for, at patienterne får deres egen medicin med, og vi altid ved, at det er den rigtige medicin, vi har givet - og dermed øger vi patientens sikkerhed, siger Pia Charlotte Kræmer.

Poser giver bedre overblik

Hospitalet har adgang til patientens journal i de elektroniske systemer. Men selvom personalet kan se, hvilken medicin lægen har udskrevet, stemmer det ikke nødvendigvis overens med den medicin, patienterne rent faktisk tager.

- Vi finder ofte ud af, at der er skrevet mange recepter, som aldrig bliver indløst, eller også bliver de indløst, men patienten tager ikke medicinen. Enten fordi de ikke kan finde noget formål med det, eller også har de nogle bivirkninger, som gør, at de stopper, fortæller Pia Charlotte Kræmer.

Det kan umiddelbart virke banalt, at man med teknologien skal have en lille stofpose på 18x25 centimeter til at afhjælpe et problem med fejlmedicinering.

- Men jeg synes, det er en rigtig god løsning, så vi altid ved, vi får den rigtige medicin med, siger Pia Charlotte Kræmer.

Grethe Kirkegaard kan godt se ideen i at have al sin medicin samlet i en pose, og at det kunne har gjort situationen med hendes hasteindlæggelse lettere.

- Umiddelbart kan jeg kun se, at det kan være en fordel. Men det må komme an på en prøve, siger Grethe Kirkegaard.