Smitsom virus florerer blandt småbørn

Især børn under to år er udsat for den smitsomme RS-virus, der kan føre til akut bronkitis og lungebetændelse.

Det er især helt små børn, der bliver indlagt med RS-virus, fortæller overlæge. (Foto: Kristian Brasen © Scanpix)

Er du småbørnsforælder, skal du passe ekstra godt på dit barn for tiden. Den såkaldte RS-virus er nemlig i omløb, og mange børn bliver ramt.

Virussen er den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn, og den kan også udvikle sig til lungebetændelse. I slemme tilfælde kan det være livstruende for de mindste.

- Vi ser rigtigt mange tilfælde, og vi får jo kun indlagt en brøkdel af dem, siger overlæge Josefine Gradmann fra børn- og ungeafdelingen på sygehuset i Viborg.

- Det er især de helt små, der bliver indlagt med det, og dem ser vi rigtig mange af, fortæller hun.

Det helt enkle råd til at undgå virussen er kort og godt: Vask hænderne!

- Det vigtigste for at undgå det er ganske almindelig god håndhygiejne. Vi ser tit, at det er ældre søskende, der smitter deres yngre søskende, for det er noget, der florerer meget i børnehaven og skolerne, siger Josefine Gradmann.

- Det er enormt smitsomt, og det er noget vi regner med, at alle børn har mindst én gang før de fylder tre år. Så det er noget alle får, men man kan nå langt med god håndhygiejne, siger overlægen.

Fakta om RS-virus og symptomer

  • Rammer typisk børn under to år, og oftest er børnene under seks måneder.

  • Viser sig typisk i vintermånederne og tidligt forår og er meget smitsom.

  • Symptomerne starter med at næsen løber, og at barnet nyser. Så følger feber, og barnet udvikler hoste. Vejrtrækningen påvirkes og bliver meget hurtig.

  • Symptomerne udvikler sig ofte i løbet af få timer. Den mest kritiske periode plejer at opstå cirka to til tre dage efter, at hosten er startet.

  • Smitter typisk fra person til person ved host og nys og via hænderne, hvis de er forurenet med RS-virus. Kilde: Netdoktor.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk