Snedker forvandler ubrugeligt træ fra Nationalpark Thy til møbler

Forkrøblede træer fra klitterne i Thy skal skabe arbejdspladser. Træerne skal snedkereres til spændende møbler og eksklusive souvenirs i stedet for at ryge direkte i fyret på varmeværket.

  • Møbelsnedker Mathias Hedal fælder fyrretræer i Nationalpark Thy. (Foto: Helge Røjle © DR Midt & Vest)
  • møbelsnedker Mathias Hedal fra firmaet &Woodlab i Thy, og han ser store muligheder i træet fra klitterne (Foto: Helge Røjle © DR Midt & Vest)
  • ?Det er meget mere spændende end bare at få et læs møbeltræ fra Polen?, siger møbelsnedker Mathias Hedal. (Foto: Helge Røjle © DR Midt & Vest)
  • Projektleder Thorbjørn Stenholm (tv) og møbelsnedker Mathias Hedal midt i den klitplantage, der skal forvandles til eksklusive trævarer. (Foto: Helge Røjle © DR Midt & Vest)
  • Træerne fra klitten har vokset meget langsomt og er fyldt med knaster og smukke åretegninger. (Foto: Helge Røjle © DR Midt & Vest)
1 / 5

Der er ingen grund til at smide friskt træ direkte i fyret, når det kan pynte i stuen og skabe arbejdspladser undervejs. Det er tanken i Nationalpark Thy.

30 kvadratkilometer vindblæste fyrretræer skal fjernes fra klitterne i Thy for at skabe mere plads til den oprindelige klithede.

- Vi står med en bunden opgave, nemlig at fjerne træerne fra klitterne og klitheden. Så prøver vi at finde ud af, om vi kan tjene penge på dem og skabe en bæredygtig produktion og nye arbejdspladser ud fra de lokale ressourcer, siger Thorbjørn Stenholm fra Thy Erhvervsforum.

Fra ukrudtstræ til mærkevarer

For mere end 100 år siden blev klitterne plantet til med indførte træarter som bjergfyr og klitfyr. Det skete for at stoppe sandflugten. Men nu skal træerne væk for at skaffe mere plads til den oprindelige natur - klitheden.

Et nyt projekt forsøger at skabe omsætning og nye arbejdspladser ved at lave møbler og souvenirs af de krogede træstammer, når de alligevel skal væk.

- Vi vil forvandle de forkrøblede træer i klitten til eksklusive trævarer i stedet for at de bare ender som flis i et lokalt varmeværk, siger projektleder Thorbjørn Stenholm.

Et nyt møbelmærke vokser op

Træerne i klitten har vokset langsomt og er fyldt med smukke knaster og tegninger i veddet. Det bedste skal bruges til møbler, nøgleringe og skærebrætter, mens resten kan indgå i en bæredygtig plastikproduktion.

Møbelsnedker Mathias Hedal fra firmaet &Woodlab i Thy er ser store muligheder i træet fra klitterne:

- For mig som håndværker er det super spændende at være med i hele processen omkring træet. Det er meget bedre end bare at få en læs møbeltræ fra Polen, siger han.

Udfordrende knaster

Men de mange knaster i træet giver nogle ekstra udfordringer.

- Der er ingen tvivl om, at det er sværere at arbejde med. Så der bliver tale om forholdsvis dyre og eksklusive produkter, siger Mathias Hedal.

Projektet Nationalpark Thy Møbler foregår i samarbejde med Naturstyrelsen. Det kører foreløbig frem til januar, hvor det skal afklares, om der er basis for at starte en produktion af trævarer fra klitplantagerne.

Facebook
Twitter