Snoezelrum øger livskvaliteten for demente

Flere kommuner opretter sanserum til borgere med demens. De såkaldte snoezelrum øger livskvaliteten.

Leder af H.C. Bofællesskabet i Herning, Lene Sumborg i plejecentrets sanserum for demente - et såkaldt snoezelen-rum. Formålet at berolige og stimulere de demente. Inspirationen stammer fra Holland, hvor behandlingsmetoden er meget udbredt. (Foto: Søren Plambeck Holm- DR)

Flere kommuner opretter sanserum til borgere med demens. Et sanserum kan skabe velvære og øge livskvaliteten for demente.

HC-bofællesskabet i Herning har på fjerde år et såkaldt snoezelrum, hvor den demente for eksempel kan ligge i et kar med plastbolde og lytte til rolig musik.

Boldkar giver ro og velvære

Plejecentret huser borgere med Huntingtons sygdom, der er en arvelig hjernesygdom, som ofte rammer folk i 30-50 års alderen.

- Det hjælper blandt andet med at mindske den dementes ufrivillige bevægelser og skabe mere ro og velvære for beboeren, siger leder Lene Sundborg.

Metoden til at berolige og stimulere de demente stammer fra Holland, hvor sanserum er meget udbredt. Ordet 'Snoezelen' er et sammensat ord fra de hollandske ord for at snuse og at døse.

- Vores beboere er meget glade for rummet. I boldkarret bliver de stimuleret omkring hele kroppen og har de ligget der i 3-4 minutter får de ro omkring deres bevægelser, fortæller Lene Sundborg.

Sanserum giver pårørende en god besøgsoplevelse

I snoezelrummet er en skærm tilkoblet en dvd-afspiller. Beboeren kan ligge i karret og se beroligende film af bølger. Men skærmen kan også vise familiebilleder.

- Mange af vores beboere mister efterhånden sproget og det gør det sværere for de pårørende, når de kommer på besøg. Her i sanserummet kan de vise familiebilleder på dvd'en og dermed have en god oplevelse sammen, fortæller lederen af HC-bofællesskabet i Herning.

Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens opretter flere kommuner i disse år sanserum for demente. Videnscentret spår, at endnu flere kommuner fremover vil vække livskvaliteten til live.

Facebook
Twitter