Socialdemokraters tilbud til forældre: Lav flere børn og så beholder I skolen

Socialdemokraterne i Thisted vil sikre skolerne, hvis landsbyerne til gengæld leverer et bestemt antal børn.

Forældre i Thy skal kunne redde skoler og børnehaver ved at tage en tur under dynerne. Socialdemokraterne i Thisted foreslår partnerskabsaftaler med landsbyer om at bevare skoler og børnehaver. Til gengæld skal landsbyerne præstere et bestemt børnetal.

Babygråd er en mangelvare i Thisted og mange andre udkantskommuner. Det faldende børnetal fik embedsmænd i kommunen til at foreslå lukning af et stort antal skoler og børnehaver.

Men det vil politikerne i Thisted ikke være med til.

Nu foreslår socialdemokraterne, at man i stedet indgår partnerskabsaftaler med landsbyerne, som til gengæld forpligter sig til at levere et bestemt antal børn.

- Det er ikke bare dem, der bor i området, som skal producere flere børn. Det handler også om at tiltrække nye borgere. Jeg synes, vi skal give det en chance i eksempelvis fem år og se om vi i fællesskab kan ændre udviklingen, siger gruppeformand Ulla Vestergaard (S).

Forældre tager godt imod idé

En af de lukningstruede skoler ligger i landsbyen Sennels. Her har en af de aktionerende forældre Claus Dahl Pedersen taget godt imod forslaget om partnerskabsaftaler med konkrete mål for børnetallet i fremtiden, hvis skolen og børnehaven skal bevares.

- Vi kan være sikre på, at vi har en skole og børnehave også om fire-fem år, hvis vi lever op til målsætningen. Hvis det er tilfældet, at de unge bliver tiltrukket eller fastholdt, så kommer børnene helt af sig selv. Man behøver sådan set ikke blande sig i det, siger Claus Dahl Pedersen.

Forslaget om partnerskabsaftaler med konkrete mål for børnetallet i landsbyerne skal drøftes på et kommunalbestyrelsesmøde i Thisted i næste uge.