Sommertid: Du sparer så godt som nul og nix på elregningen

Selvom aftenerne bliver lysere med sommertid, rokker det ikke længere ret meget ved en gennemsnitshusstands energiforbrug.

Besparelsen ved at sætte uret en time frem er næsten forsvundet på ganske få år. (© Photographee.eu - Fotolia)

Sommertiden er over os, og i nat har vi sat urene en time frem. Men det er efterhånden svært at få øje på, hvor meget vi egentlig sparer ved det, lyder det fra energiselskaber.

Da man indførte sommertid tilbage i 1980, var det ellers blandt andet for at udnytte de lyse sommeraftener bedre og for at spare på strømforbruget.

Men i dag sparer en gennemsnitlig husstand mellem 0 og 20 kroner årligt, er vurderingen.

- Den gennemsnitlige husstand bruger mindre energi på belysning, fordi man har fået meget mere energieffekttive lyskilder i form af energisparepærer og LED-belysning, siger Jacob Møller, direktør i det vestjyske energiselskab RAH.

For bare et par år siden sparede en gennemsnitshusstand stadig 90-100 kroner om året på grund af sommertid, men det er slut.

- Jeg kan slet ikke se, det skulle blive så meget i dag, siger han.

- For tre år siden var det få, der kendte til LED-belysning, men i dag har alle husstande det jo som en del af deres belysning. Mit eget gæt er plus/minus 10-20 kroner om året for en gennemsnitshusstand.

Dertil kommer, at forbruget af det, der virkelig bruger strøm i en hustand - altså madlavning og tøjvask - ikke ændrer sig ved, at man sætter urene en time frem.

- Hvis der bliver en time mere lys om aftenen, kommer det jo også en time senere om morgenen, så det forskubber sig bare, siger Inge Borggaard, der er chef for Energi Viborg Strøm.

- Der skal jo stadig laves de samme aktiviteter i hjemmet, så vi tror ikke, det vil betyde en besparelse for forbrugeren.