Sover om dagen og jager om natten: Ugler sættes ind i kampen mod rotter og mus

Skive Kommune går nye veje i giftfri bekæmpelse af skadedyr.

Natugler i stedet for gift. Det er Skive Kommunes nyeste tiltag mod rotter og mus.

54 såkaldte natuglekasser er i disse dage på vej op i træer rundt om i kommunen. Det er tanken, at kasserne skal huse natuglepar, som er glade for at spise mus og rotter.

- Vi håber, at vi kan se en effekt af det, og det bliver spændende at se, hvor mange natuglekasser, der bliver beboet, siger miljømedarbejder Majbritt Sejbjerg, der er tovholder på projektet.

Uglerne er skrevet ind i Skive Kommunes rottebehandlingsplan.

- Det er for at prøve at gøre en indsats for giftfri bekæmpelse og gøre det på en anderledes måde, siger Majbritt Sejbjerg.

Klaus Dichmann, der er formand for Dansk Ornitologisk Forenings uglegruppe, hilser uglekasserne velkomne, men han tror personligt ikke, at virkningen bliver så stor, som kommunen håber.

- Men det er et fint initiativ, og der vil sikkert flytte enkelte natuglepar ind, der kan tage for sig af rotter og mus. Men jeg er ikke sikker på, at det bliver målbart, hvor meget de fanger, siger Klaus Dichmann.

Godt nok er Skive Kommune en forholdsvis stor kommune, men uglegruppe-formanden mener, at det er lidt spild af ressourcer at sætte hele 50 uglekasser op.

- Natugler har hver deres territorie og tolererer ikke andre at komme ind. De gode territorier bliver først optaget, og så bliver de andre ugler smidt ud af kommunen. Jeg har en idé om, at kun fire-fem af kasserne bliver beboet i de næste par år, siger Klaus Dichmann.

Andre fugle kan dog få glæde af redekasserne som for eksempel hulduen, siger Verner Hansen fra Park og Vej i Skive Kommune. Han er også ornitolog og vil løbende holde øje med kasserne.

- Redekasserne skal nok blive brugt til noget. Nogle steder, hvor der mangler huller til uglerne, tror jeg, at det skal virke, siger han.