Spareplan kan koste vitale minutter for patienter med blodpropper: "Der ryger millioner af hjerneceller"

Regionrådsformand i Region Midtjylland vil flytte behandling af blodpropper for at spare penge.

Ingrid Jacobsen fik tirsdag aften en blodprop i hjernen. Her bliver hun tjekket for, om alt er som det skal være. (Foto: Anders Davidsen)

Det kan betyde forskellen på fuld førlighed og svær lammelse - og i værste tilfælde liv, hvis politikere i Region Midtjylland gør alvor af sine nye spareplaner.

Her vil de nemlig spare 28 millioner kroner ved at flytte trombolyseafdelingen - behandling af blodpropper - fra Gødstrup i Herning til sygehuset i Viborg.

Advarslen kommer fra Birgitte Forsom Sandal, ledende overlæge på neurologi, fys- og ergoterapi i Hospitalsenheden Vest på Holstebro sygehus, hvor behandlingen har fundet sted siden 2005. Her behandlede og udredte man i Holstebro omkring 2500 patienter sidste år.

- Minutterne betyder rigtig, rigtig meget. Der ryger millioner af hjerneceller på meget kort tid, når man først har fået en blodprop, siger hun.

- Så jo hurtigere man kan få genskabt iltforsyningen, jo mere af hjernen kan man redde, siger hun.

Frygtede det værste

Tirsdag aften kl 22.15 ringede Ingrid Jacobsens søn 112, fordi moren fra Holstebro havde fået en blodprop. Hendes ansigt hang i den ene side, hun mærkede lammelser i arm og ben og havde besvær med at snakke.

- Jeg blev nervøs. Jeg kunne ikke fremstamme det, jeg gerne ville. Der tænkte jeg; hvordan ender det, siger hun.

En time senere var hun i trombolysebehandling og to døgn efter var lammelserne væk og talen tilbage.

- Jeg havde hørt, at tiden var vigtig. Det har været et rigtig, rigtig godt forløb, og personalet var dybt professionelle. Da jeg vågnede klokken tre om natten var mine ben ved at være normale igen, siger Ingrid Jacobsen.

Frygter det kan koste liv

Region Midtjyllands økonomi har blodrøde tal, og de skal spare 295 millioner kroner frem mod 2020.

Derfor har regionrådsformand Anders Kühnau (S) foreslået, at trombolyseafdelingen ikke som planlagt skal være i Gødstrup, men placeres i Viborg. Men det vil give for eksempel Ingrid Jacobsen fra Holstebro længere til behandling.

Ifølge Anders Kühnaus udregninger vil det give en besparelse på 28 millioner kroner, fordi det uden akutneurologien vil være muligt at spare på blandt andet antallet af vagtlæger, i ledelseslaget, og man undgår dobbelt drift.

Men det er ikke besparelsen værd, lyder det fra Hans Holmsgaard, der er praktiserende læge i Thyborøn. Hans patienter vil få cirka 105 kilometer til Viborg ad landeveje, mens vejen er kortere og hurtigere ad motorvej til Herning.

- Jeg frygter, at mine patienter vil få en dårligere behandling. De vil få et dårligere resultat i sidste ende. Jeg har rigtig svært ved at se - eller også er jeg ikke klog nok til at forstå - at denne besparelse sikrer en høj faglig kvalitet og lighed i sundhed, som regionrådsformanden udtaler, siger Hans Holmsgaard, som frygter, at det kan koste liv.

- Det kan det i yderste konsekvens. Det kan koste liv og førlighed, siger han.

Susanne Buch, som har siddet ni år i regionsrådet for SF, er også kritisk over for Anders Kühnaus planer. Hun frygter, det vil betyde ringere behandling, at patienter vil dø, og at flere vil få varige mén.

- Transporttiden til Viborg og måske Aarhus er anderledes, end den vi kan se, vi har nu. Vi har motorvejen og og helikopterlandeplads i Gødstrup. Det har man ikke i Viborg, så der er rigtig mange gode grunde til at lade være med at lave den her samling, siger Susanne Buch, som selv bor i Bøvlingbjerg ved Lemvig.

Hun mener, der er fejl i datamaterialet, som danner grundlag for Anders Kühnaus spareforslag.

- Materialet, som vi har fået til at træffe beslutningen ud fra – og det er vigtigt at sige, den ikke er truffet endnu, – er til dels forkert, og der mangler tal, siger Susanne Buch.

Også Venstre er kritiske over for forslaget og fortæller, at de ikke vil stemme for hans planer, som de ser ud nu.

Trods kritik: Kühnau er tryg ved flytning af afdeling

Regionrådsformanden tager i første omgang kritikken med ro.

- Jeg har gennemgået det meget grundigt med vores folk, inklusiv vores præhospital, altså dem, der skal hente patienterne, når de bliver ramt af en blodprop. De siger til mig, at vi kan hente alle dem, der har brug for det, og som får for langt til sygehuset, siger Anders Kühnau.

Fra 1. januar får Jylland en ekstra akutlægehelikopter, så der er tre til at dække landsdelen ind.

- Helikopterne kan flyve fra Hvide Sande og til Skejby på 35 minutter. Det er en hurtig og livgivende hjælp. Og det er det, der gør, at jeg ved, at vi kan hente alle de patienter det drejer sig om, som har brug for at blive hentet, og som har længere. Det er det, der gør mig tryg, siger Anders Kühnau.

Hvis tallene om antallet af patienter og responstiderne viser sig ikke at være korrekte, er han dog villig til at se på sit eget forslag igen.

- Det er klart, at vi skal bruge høringsperioden til at få alle kommentarer, holdninger og oplysninger, som ikke skulle være afdækket på plads. Jeg er kun interesseret i, at vi træffer beslutninger på det allerbedste grundlag, siger Anders Kühnau.

Region Midtjylland skal 2. behandle forslaget på et møde den 26. september.