Sportsklubber mister unge til efterskoler

Mange sportsklubber mister medlemmer, når de unge tager på efterskole, og de har særdeles svært ved at lokke dem tilbage igen.

Når unge tager på efterskole, udfordrer det sportsklubberne. Det er nemlig ikke en selvfølge, at de unge kommer tilbage til klubberne efter et efterskoleophold. (Foto: Sky © SKY)

Når de unge drager på efterskole, betyder det et farvel til den lokale sportsklub, og det er en udfordring for klubberne. Det kan nemlig være svært at få dem tilbage igen.

Stoholm IF ved Viborg har udsigt til at miste halvdelen af sit U16-hold. Syv ud af 13 fodbolddrenge skal på efterskole til sommer.

- Vi forsøger at give dem en positiv oplevelse her og nu, så de senere får lyst til at spille fodbold igen i vores lille klub, siger Tonny Karlsen, der er træner for U16-holdet.

Der bliver blandt andet arrangeret hyggeaftener med pizza og sodavand efter træning.

- Vi lægger vægt på det sociale og viser drengene, at vi vil dem, siger Tonny Karlsen.

Det er nemlig ikke en selvfølge, at de unge kommer tilbage til klubberne efter skoleophold, fortæller Kurt Søndergaard, der leder idrætsafdelingen i DGI Midtjylland.

- Det udfordrer sportsklubberne, når de ikke kan opretholde aktivitetsniveauet, som de plejer, siger han.

Tal fra DGI viser da også, at sportsklubberne har svært ved at holde fast i de 13-18 årige. Sammenholdt med Danmarks befolkning er der sket en tilbagegang på fire procentpoint på ti år.

I 2006 var 53 procent af de 13-18 årige med i en af DGI's foreninger. I 2016 var tallet faldet til 49 procent.

- Vi skal være på tæerne i forhold til teenagegruppen. I alle andre aldersgrupper holder vi fast eller har fremgang, men blandt teenagerne er vi udfordret, konstaterer DGI's formand, Søren Møller.

Sportsøkonom Kenneth Cortsen siger, at det er vigtigt for klubberne at fastholde de unge, da de er grundlaget for trænere i klubben.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.