Sportstalenter klarer sig godt i skolen

Elitesportselever i 7.-10. klasse træner meget, men det kan ikke ses på deres niveau i skolen.

Team Danmark står bag de 21 kommuner, der tilbyder eliteklasser for unge sportstalenter. (Foto: DR Sporten © DR)

Unge, der dyrker idræt på højt niveau ved siden af skolen, klarer sig ikke dårligere end deres klassekammerater. Tværtimod.

Faktisk er de bedre end de fleste af deres kammerater i folkeskolen. Det viser en ny undersøgelse.

- I danskprøven gør de det præcist lige så godt som andre elever med samme baggrund. Og i matematisk problemløsning klarer de sig faktisk lidt bedre, fortæller Jesper Stilling Olesen, som er lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet ved Aarhus Universitet.

Han har i en årrække fulgt såkaldte elitekommuner, der tilbyder sport på eliteniveau til udvalgte talenter fra 7. til 10. klasse. Team Danmark står bag elitekommunerne, som tæller 21 kommuner over hele landet.

En af sportstalenterne var Sara Hald på 19 år fra Holstebro, som nu spiller håndbold for Team Tvis Holstebro og er forsvarende europamester med det danske U19-landshold.

- Jeg følte ikke, at sporten gik ud over det faglige, siger hun.

Hun bliver til sommer student fra HTX i Holstebro. Muligheden for at sætte studenterhuen på hovedet mister man altså ikke, selvom man bruger de sidste år i folkeskolen på sport, mener lektor ved Aarhus Universitet Jesper Stilling Olesen.

- Konklusionen er ikke, at de bliver superdygtige af at træne. Men træningen står ikke i vejen for deres skolegang, og de løfter sig måske ligefrem lidt i matematik, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.