Statsstøtte til klimavenlig mad: Nu skal du spise græs, hestebønner og quinoa

Private virksomheder får 23 millioner kroner fra staten til at udvikle plantebaserede alternativer til kød.

(Foto: Grafik: Signe Heiredal)

Det skal i fremtiden være muligt at finde flere velsmagende plantebaserede produkter i supermarkedet.

23 millioner kroner fra Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP, skal sætte skub i udviklingen af mere klimavenlig, plantebaseret kost, fremstillet af danske råvarer.

Pengene går til tre private virksomheder og en række forskere, som har sat gang i projekter, hvor man udvinder protein fra planter til fødevareproduktionen.

Det kan være hestebønner, ærter og quinoa, som bliver bearbejdet til at erstatte kødet i retter som boller i karry eller bolognese.

Et andet eksempel er protein fra kløvergræs, der kan erstatte æggehvider, så blandt andre veganere kan bruge produktet til bagning.

Minister: Vigtigt med alternativer til kød

I en undersøgelse fra COOP Analyse svarer 27 procent, altså mere end hver fjerde, at de ikke mener, at staten skal investere i udvikling af nye, plantebaserede fødevarer.

Alligevel mener fødevareminister Mogens Jensen (S), at det er den rigtige vej at gå.

- Staten har før været med til at investere i ting, der er vigtige. For eksempel vindenergi. Det var aldrig sket, hvis vi ikke havde haft en massiv støtte fra staten, siger Mogens Jensen.

Han er ikke selv i tvivl om, at fremtidens forbrugere gerne vil spise mere grønt og plantebaseret.

Derfor mener ministeren, at Danmark skal gå forrest på det grønne fødevareområde.

- Vi er i en situation, hvor man overalt i verden kigger efter, hvordan vi kan producere fødevarer mere bæredygtigt. Så jeg tror, det har et stort potentiale som eksport, både når vi producerer fødevarer og teknologien bag, siger Mogens Jensen.

Madkulturen, som er en selvejende videns- og forandringsorganisation under Miljø- og Fødevareministeriet, har tidligere lavet en undersøgelse, der viser, at 79 procent af danskernes aftensmåltid indeholder kød.

Om GUDP-projekterne:

  • NekstPro får knap otte millioner kroner. Det er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Professionshøjskolen Absalon og virksomhederne Hanegal, Organic Plant Protein, Quinoa Quality og Møllerup Brands.

  • Projektet vil kombinere proteiner fra ærter, hestebønner quinoa og hamp, så man kan få et højt indhold af protein og skaber en god sammensætning af aminosyrer, så den bliver optimal til menneskekost. Produktet er økologisk og dansk produceret.

  • MycoProtein får knap syv millioner kroner. Det er et samarbejde mellem MycoBiota Food, Københavns Universitet, DTU, samt virksomhederne Planteslagterne, Rootly og Nordic Sugar.

  • Projektet skal udnytte restprodukter fra sukkerindustrien til at dyrke østershatte. Svampene skal høstes, tørres og bruges som ingrediens i plantebøffer, planteburgere, og det skal øge både indholdet og kvaliteten af protein i produkterne.

  • Græs4Food får godt otte millioner kroner. Det er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, BiomassProtein, MMS Nordic, GreenLab Skive og Thise Mejeri.

  • De vil gøre det muligt at få kløvergræs og lucerne i vores mad. Her skal en bioraffinering gøre proteinerne i græs muligt for enmavede dyr som mennesker at fordøje.

  • Projekterne er tre af i alt 13 projekter, som GUDP i anden halvdel af 2020 støtter med i alt 97 millioner kroner.

  • Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

FacebookTwitter