Stefani er ’langtidsrask’: Fik hjælp til at undgå en sygemelding

I Ringkøbing-Skjern hjælper kommunen medarbejderne med at holde sig fra langtidssygemeldinger.

Stefani Ricken er social- og sundhedsassistent og fik hjælp til at søge tabt arbejdsfortjeneste af Langtidsrask-teamet. (Foto: Casper Christoffersen/Scanpix)

Private problemer med børn, parforhold eller sygdom går ofte udover arbejdet.

Derfor har Ringkøbing-Skjern Kommune hyret en socialrådgiver og en fysioterapeut til at hjælpe og vejlede medarbejdere, inden problemer på hjemmefronten bliver til en sygemelding fra arbejdet.

- Det, der fylder derhjemme, kommer også til at fylde på arbejdet. Når noget bliver for meget, så er det ofte arbejdet, der bliver valgt fra. Man kan jo ikke trække en sygemelding fra familien, siger Christina van Diemen, der er socialrådgiver på projektet.

Projektet hedder Langtidsrask, og både private virksomheder og offentlige arbejdspladser er med i det.

- Vi sidder ude på virksomhederne, så medarbejderne skal ikke tage fri for at komme til os; dermed bliver vejen til hjælpen kortere, siger Christina van Diemen.

Omkring 100 personer har søgt hjælp hos Langtidsrask-teamet, og her har de fået hjælp til selvhjælp.

- Har nogen handicappede børn, så kan vi hjælpe med at få søgt tabt arbejdsfortjeneste. Hvis det er fysiske eller psykiske problemer, så er det måske en tur ned til egen læge. Så får de et telefonnummer og får at vide, at det her faktisk er alvorligt nok til at opsøge lægen.

Stefani kunne ikke koncentrere sig om arbejdet

For Stefani Ricken, der arbejder som social- og sundhedsassistent, har Langtidsrask gjort en stor forskel.

- Jeg har en seksårig dreng, der har autisme og søvnforstyrrelser oveni. Det betød, at jeg havde svært ved at koncentrere mig om mit arbejde, siger Stefani Ricken.

Ofte blev det kun til et par timers søvn om natten, og derfor var det svært at passe arbejdet.

- Jeg fik dårlig samvittighed, når jeg ringede om morgenen og meldte mig syg. Havde jeg ikke fået hjælp, så var det endt med en sygemelding. Det er der ingen tvivl om, fordi det begyndte at være farligt. For eksempel at køre bil uden at have sovet.

Stefani Ricken fik hjælp til at søge om fast tabt arbejdsfortjeneste.

- Så kunne jeg holde flere dage fri, men samtidig beholde kontakten til arbejdet. Det betød, at min søn fik kortere dage i børnehaven og er begyndt at sove bedre igen. Det betyder rigtig meget, siger Stefani Ricken.

Blandt andre Vestas, Arla og kommunens plejehjem har deltaget i projektet, der løber indtil udgangen af 2019.

Facebook
Twitter